Tarpan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tarpan lesní)
Jak číst taxoboxTarpan
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádlichokopytníci (Perissodactyla)
Čeleďkoňovití (Equidae)
Rodkůň (Equus)
Binomické jméno
Equus ferus
Boddaert, 1785
Poddruhy a formy
  • tarpan lesní (E. f. silvestris)
  • tarpan stepní (E. f. ferus)
Synonyma
  • Equus caballus ferus
  • Equus gmelini
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tarpan (Equus ferus), evropský divoký kůň, obýval stepi a lesy východní Evropy. Byl loven pro maso a vybíjen kvůli ochraně úrody a domácích koní. Poslední tarpan uhynul 1887 v zoologické zahradě v Moskvě, poslední volně žijící tarpan zemřel na Ukrajině roku 1879 na následky zranění v důsledku uštvání místními obyvateli[1].

Tarpani byli (spolu s koněm Převalského, Equus robustus a Equus gracilis) tradičně považováni za předky dnešních domácích koní (Equus caballus). Později bylo prokázáno, že domácí koně mají společný původ z koní označovaných jako linie DOM2 a tarpani začali být považováni spíše za zdivočelé koně domácí. Novější výzkumy ukazují, že šlo o samostatný druh vzniklý křížením koní linie DOM2 s vymřelými západo- a středoevropskými liniemi koní.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

  • Výška: 130–135 cm
  • Znaky: krátká stojatá hříva
  • Zbarvení: šedé nebo plavé, úhoří pruh, zebrování

Tento kůň měl oproti dlouholebým kertagům se zavalitým a poměrně hrubým utvářením těla ušlechtilejší hlavu, rovnou nebo mírně prohnutou v profilu a zřetelně kratší v obličejové části. Byl lehčí a měl štíhlejší končetiny. Jeho typická barva byla světlý nebo tmavý plavák a měl vrozené znaky: úhoří pruh, oslí kříž a zebrované nohy. Tento kůň byl rozšířen v jihoruských náhorních stepnatých planinách kolem Černého a Kaspického moře a na východ do Asie až k Aralskému jezeru.

Tarpan stepní[editovat | editovat zdroj]

Obýval stepi jihovýchodní Evropy a Kaspické oblasti.

Měli rovný profil hlavy.

Tarpan lesní[editovat | editovat zdroj]

Na fotografii kříženec tarpana s domácím koněm. Moskevská zoo, 29. května 1884.

Žil ve střední a západní Evropě. Byl huben zemědělci. Nejdéle vydržel v Litvě a Polsku. Žil do 1. poloviny 19. stol.

Novodobý tarpan

Protože v Polsku se poslední tarpani křížili s domácími koňmi, primitivní polské plemeno, konik, má mnoho znaků původního tarpana. Proto proběhlo zpětným křížením několik pokusů o regeneraci původního tarpana. Skutečně se podařilo získat zvířata, která se původním tarpanům velmi podobají, nemají ale stojací hřívu. Dnes jsou postupně vypouštěni zpět do volné přírody, převážně v Bělověžském národním parku.

Dalšími potomky tarpana jsou huculové žijící i na českém území. Používají se hlavně na agroturistiku a patří mezi genové zdroje Česka. U některých zástupců tohoto plemene jsou dodnes zachovány znaky původního tarpana.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOLEŽAL, Vladimír; DOLEŽALOVÁ, Alena. Člověk a kůň. České Budějovice: Dona, 1995. ISBN 80-85463-52-0. Kapitola Známe se dva miliony let, s. 15. 
  2. LIBRADO, Pablo; KHAN, Naveed; FAGES, Antoine. The origins and spread of domestic horses from the Western Eurasian steppes. Nature. 2021-10, roč. 598, čís. 7882, s. 634–640. Dostupné online [cit. 2023-04-17]. ISSN 1476-4687. DOI 10.1038/s41586-021-04018-9. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]