Talmej Josef (Sinaj)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Talmej Josef
Poloha
Souřadnice
StátEgyptEgypt Egypt
Talmej Josef
Talmej Josef
Správa
Vznik1977
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Talmej Josef (hebrejsky: תלמי יוסף‎ ‎, doslova "Josefovy brázdy", podle Josefa Weitze - činovníka Židovského národního fondu, anglicky: Talmei Yosef) byla izraelská osada v bloku osad Chevel Jamit nacházející se v severovýchodním cípu Sinajského poloostrova jihovýchodně[1] od města Jamit.

V roce 1977 se ve zprávě připravené pro americký senát uvádí, že obec je právě ve výstavbě.[2] Mošav Talmej Josef byl založen roku 1977 skupinou osadníků z Jihoafrické republiky a USA.

Vesnice byla vystěhována v roce 1982 v důsledku podpisu Egyptsko-izraelské mírové smlouvy. Obyvatelé ze zrušené osady se usadili nedaleko odtud, ve vlastním Izraeli, kde založili stejnojmennou vesnici Talmej Josef.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Talmei Yosef, Sinai na anglické Wikipedii a תלמי יוסף na hebrejské Wikipedii.

  1. GILBERT, Martin. Atlas of the Arab-Israeli Conflict. New York: Oxford University Press, 1993. Dostupné online. ISBN 0-19-521062-X. S. 115. (anglicky) 
  2. The colonization of the West Bank territories by Israel : hearings before the Subcommittee on Immigration and Naturalization of the Committee on the Judiciary, United States Senate, Ninety-fifth Congress, first session ... October 17 and 18, 1977" [online]. Archive.org [cit. 2009-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]