Diskuse:Křížové výpravy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Ozzy v tématu „5. křížová výprava

Křížová výprava dětí[editovat zdroj]

Chtěl bych zde vznést zásadní námitku ohledně smazání mé editace, která k této křížové výpravě doplňovala stav dnešního bádání, který je v současné historiografii všeobecně přijímaný. Aktuální podoba hesla není historiograficky korektní! Nevím kdo a netuším PROČ by měl zájem na tom, aby se ke čtenářům české Wikipedie nedostaly relevantní informace. Navíc když jsem za článek zařadil konkrétní reference na vědeckou literaturu, kde je možno podklady dohledat (byla také smazána). Proto trvám na znovuzařazení následujícího textu za "klasické vyprávění" o této výpravě:

Středověké prameny popisující křížovou výpravu dětí jsou však v současné době zpochybňovány a celý popis dětské křížové výpravy je považován za omyl vzniklý třicet let (často až dvě generace) po popisovaných událostech. Giovanni Miccoli v roce 1961 poprvé upozornil na nesrovnalosti ve výpovědích "klasických" pramenů. Jeho argumentaci v roce 1977 plně rozvinul Peter Raedts. Tento badatel dokázal, že kronikáři, kteří nebyli očitými svědky výpravy, si chybně vyložili pojem pueri (lat. chlapci) jako děti. Raedts doložil, že termínem pueri byli v době výpravy označováni poddaní z nejchudších vrstev, kteří kvůli ekonomickým změnám přišli o půdu a dali se do pohybu v severní Francii a Německu. Označení těchto jedinců nesouviselo nutně s věkem.

viz RAEDTS, Peter, The Children's Crusade of 1212. Journal of Medieval History 3, 1977.

--Ubik 09:47, 30. 6. 2008 (UTC)

Děkuji za zdroj této informace! Já jsem právě tohle nikde nemohl najít, tak jsem to raději odmazal. Mohl bych Vás požádat o přesné vyplnění některé citační šablony (očekávam že asi {{citace monografie}}) a hned to tam vrátím. Ještě jednou děkuji.

{{Citace monografie | příjmení = | jméno = | příjmení2 = | jméno2 = | rok = | titul = | vydavatel = | místo = | stránky = | poznámka = | isbn = }} نور الدين مساهمات النقاش‎ 09:56, 30. 6. 2008 (UTC)

Krusády[editovat zdroj]

Slyšel jsem už několikrát jako synonymum pro Křížovou výpravu slovo "krusáda". Nevím, možná je to slovo v češtině jen pár let (odvozenina od anglického "crusade"?), ale občas se používá. Možná by se to do úvodu mohlo přidat. Zdraví Dr. Killer 22. 3. 2009, 09:52 (UTC)

Pokud se tento pojem vyskytuje v nějakém důvěryhodném zdroji, proč ne. Ale google najde jen několik málo výskytů, takže to moc rozšířené asi nebude. --Postrach 22. 3. 2009, 10:41 (UTC)

Pluralistická a tradicionalistická definice křížové výpravy, či kruciáty[editovat zdroj]

Ahoj, při čtení článku Křížové výpravy vidím, že uvádíte pouze pluralistickou definici křížových výprav, a to: "Křížové nebo křižácké výpravy, starším výrazem kruciáty, byly vojenské výpravy z dob středověku, které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům." Ovšem mám též informace, poukazující na druhou definici. Je pravda, že tato tradicionalistická definice má v současnosti méně příznivců, než pluralistická, nicméně i v současnosti není zcela zavržená.

Zde bych rád uvedl ony obě definice:

1. Tradicionalistická: Tažení za osvobození Jeruzaléma od nevěřících.

2. Pluralistická: Válka za víru vyhlášená papežstvím, vybavená duchovními benefity a symbolizovaná ve svém kajícném a devocionálním rozměru znamením kříže.

Viz. PAVEL SOUKUP, JAROSLAV SVÁTEK a kolektiv, Křížové výpravy v pozdním středověku, NLN, s.r.o. 2010, str. 7


Děkuji za pozornost

Standalf 11. 7. 2011, 16:15 (UTC)


Ověřená nebo neověřená?[editovat zdroj]

Ahoj, v části tohoto článku se objevilo toto:

Byl jsem upozorněn na to, že mám do dané části článku přidat referenci - přidal jsem tam toto:

SOUKUP, pavel. křížové výpravy v pozdním středověku. praha: nakladatelství lidové noviny, s.r.o., 2010. 248 s. ISBN 978-80-7422-055-5. Kapitola strategie války s nevěřícími, existovali v 15. století papežské projekty křížových výprav?, s. 36, 37, 38, 39, 40, 41. </ref>

Zajímalo by mě, jestli je to už v pořádku nebo jestli je chyba ještě v něčem, děkuji za odpověď --Standalf 12. 7. 2011, 10:15 (UTC)

Takže již to bylo vyřešeno, děkuji za vynaložený čas -- Standalf 12. 7. 2011, 10:21 (UTC)

5. křížová výprava[editovat zdroj]

Na konci v tabulce s odkazy portálu chybí pátá křížová výprava, prosím o doplnění. (Aromon19 (diskuse) 1. 5. 2020, 11:32 (CEST))Odpovědět

Ahoj! Opraveno. Tezko rici, proc vypadla :/ --Ozzy (diskuse) 1. 5. 2020, 21:14 (CEST)Odpovědět