Tadeusz Ajdukiewicz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tadeusz Ajdukiewicz
Narození1852
Wieliczka nebo Bochnia
Úmrtí9. ledna 1916 (ve věku 63–64 let)
Krakov
Příčina úmrtízabitý v boji
Místo pohřbeníRakowický hřbitov
Alma materAkademie výtvarných umění v Krakově
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tadeusz Ajdukiewicz (1852, Wieliczka9. ledna 1916, Krakov) byl polský malíř, představitel realismu. Proslul bitevními scénami a obrazy koní. Byl též žádaným portrétistou a krajinářem.

Vystudoval malbu na Krakovské škole výtvarných umění (Szkoła Rysunku i Malarstwa), kde ho vedl Władysław Łuszczkiewicz. Později se učil ještě ve Vídni a v Mnichově, kde navštěvoval Akademie der Bildenden Künste München i ateliér svého krajana Józefa Brandta.[1] Poté pracoval v Paříži. Spolu se šlechticem Władysławem Branickim podnikl cestu na Blízký východ. Po návratu žil ve Vídni, kde pracoval pro řadu významných šlechticů i pro císařský dvůr. To mu zajistilo pověst u jiných dvorů, takže pracoval pro prince z Walesu, pro osmanského sultána i pro dvory v Sofii, Petrohradě a Bukurešti.[2] Po vypuknutí první světové války se vrátil do Polska a navzdory již vyššímu věku se nechal odsvést a padl na frontě nedaleko Krakova.

Jeho bratranec Zygmunt Ajdukiewicz byl rovněž realistickým malířem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ajdukiewicz, Tadeusz | Porta Polonica. www.porta-polonica.de [online]. [cit. 2019-04-28]. Dostupné online. 
  2. Tadeusz Ajdukiewicz ● Biografia, dzieła, wystawy ● Artinfo.pl. artinfo.pl [online]. [cit. 2019-04-28]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]