Třída Světlana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Třída Světlana
Rozestavěný křižník Admiral Nachimov
Rozestavěný křižník Admiral Nachimov
Obecné informace
UživateléVlajka SN Ruské carské námořnictvo
Vlajka SN Sovětské námořnictvo
Typlehký křižník
Lodě8 rozestavěno
Osud3 dokončeny jako křižníky
2 dokončeny jako tankery
3 sešrotovány

Třída Světlana byla jedinou třídou lehkých křižníků carského Ruska. Úkoly na ně kladené byly typické pro lodě této kategorie. Měly sloužit k průzkumu pro nové ruské dreadnoughty tříd Gangut a Imperatrica Marija a měly také doprovázet eskadry torpédoborců. Celkem bylo pro Ruské carské námořnictvo rozestavěno osm jednotek této třídy, první z nich v roce 1912.

Stavbu lodí na řadu let přerušila Únorová revoluce v Rusku. Až v polovině 20. let 20. století se situace Sovětského námořnictva zlepšila natolik, že bylo rozhodnuto dokončit tři z lodí jako křižníky a dvě jako rychlé tankery. Zbylé tři trupy byly sešrotovány. Stalo se tak v rámci tzv. prvního pětiletého plánu na obnovu floty a lodě již dříve dostaly nová jména.

Krasnyj Krym (ex Světlana, Profintern) a Červona Ukrajina (ex Admiral Nachimov) se svou konstrukcí příliš radikálně neodchýlily od původního projektu a jejich hlavní výzbroj tvořilo 15 kusů 130mm kanónů, částečně umístěných v kasematách a částečně v dělových věžích. Na druhé straně Krasnyj Kavkaz (ex Admiral Lazarev) byl výrazně modifikován a dokončen jako těžký křižník s výzbrojí čtyř 180mm kanónů. Lehká výzbroj se u lodí průběžně měnila, byly také vybaveny pro nesení min a hydroplánů. Jako tankery byly dokončeny jednotky Admiral Spiridov a Admiral Greig.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Svetlana class cruiser na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PEJČOCH, Ivo; NOVÁK, Zdeněk; HÁJEK, Tomáš. Válečné lodě 4.. Praha: Naše vojsko, 1993. ISBN 80-206-0357-3. S. 374. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]