Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti
Vznik1984
Právní formazapsaný spolek
SídloKolín nad Rýnem, Německo
Členové800 000 (2018)
Mateřská organizaceDirectorate of Religious Affairs
OceněníCena velkého bratra (2017)
Oficiální webwww.ditib.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti (turecky Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, odtud zkratka DİTİB, německy Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion) je jednou z největších islámských organizací v Německu. Byla zaregistrována v Kolíně nad Rýnem 5. července 1984, kde má nadále hlavní sídlo. Formálně spadá pod Ředitelství pro náboženské záležitosti, tureckou státní organizaci zajišťující v Turecku organizaci převažujícího hanífovského sunnitského islámu a zodpovídající se přímo tureckému prezidentovi. Její imámové jsou fakticky tureckými státními zaměstnanci a historicky se jednalo převážně o Turky, kteří v Turecku i vystudovali a ani neumí německy.[1][2]

Vazba na Turecko a možné využívání organizace Tureckem pro špionážní a politické účely je předmětem kontroverzí[3][2] a organizace je od září 2018 oficiálně zkoumána německým Spolkovým ústavem pro ochranu ústavy. V prosinci roku 2023 došlo k dohodě této organizace s ministerstvo vnitra s touto unií a tureckým náboženským úřadem (Diyanet). Součástí dohody je i vzdělávání německých imámů na Islámské univerzitě v Osnabrücku, vzniklé roku 2019. Zde ukončí vdělání asi sto imámů ročně.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion na německé Wikipedii.

  1. JABŮREK, Václav; BERGMANOVÁ, Lubica. Muslimská organizace, podezíraná ze špionáže, otevírá v Německu školicí středisko pro imámy. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2020-01-10 [cit. 2021-5-28]. Dostupné online. 
  2. a b c Důležitý krok k integraci tureckých muslimů v Německu : Náboženský infoservis, 19. 12. 2023
  3. ire. Ankara úkolovala duchovní v Německu. Ti jí posílali informace o příznivcích Gülena. ČT24 [online]. Česká televize, 2017-02-01 [cit. 2021-5-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]