Szyndzielnia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Szyndzielna

Vrchol1030 m n. m.
Prominence10 m ↓ jihozápadní sedlo
Izolace0,3 km → Klimczok
SeznamyHory a kopce Slezských Beskyd
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
PohoříKarpaty / Slezské Beskydy
Souřadnice
Szyndzielna
Szyndzielna
PovodíVisla
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Szyndzielnia (dříve Szędzielnia nebo Gaciok[1], německy Kamitzerplatte, Kamnitzerplatte) je vrchol ve Slezských Beskydech,[2] v katastrálním území města Bílsko-Bělá. Nachází na severně od vrcholu Klimczoka, od kterého ji odděluje mělké sedlo. Svahy hory jsou porostlé smíšenými lesy, zastoupené bukovými a jehličnatými lesy (smrk a borovice). Na svahu tzv. Małego Gronia rostou modříny.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název hory je odvozen od šindelů (polsky szyndziółków), které vyráběli místní horalé. Název Gaciok používají staří horalé ze Szczyrku a je odvozen od gaci čili bílých vlněných kalhot, které nosili horalé pracující na úbočích hory. Na hřbetu, který se svažuje na jih k Dębowci, se nacházela velká polana nazývaná Hala Kamienicka.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Pod vrcholem Szyndzielné v nadmořské výšce 1001 m n. m. se nachází turistická chata Schronisko PTTK na Szyndzielni, která byla postavena v roce 1897 spolkem Beskidenverein. Chata byla přestavěna v letech 1954–1957.

Pod turistickou chatou se nachází alpinum o rozloze 400 m2, které bylo založeno v roce 1905 a zahrnovalo rostliny charakteristické pro Beskydy a také pro východní Alpy. Po druhé světové válce o alpinum pečoval bílský oddíl PTTK. Postupem doby alpinum pustlo až v roce 2010 byl vydán zákaz vstupu na pozemek z důvodu bezpečnosti. V roce 2011 nákladem 40 000 zlotých bylo alpinum revitalizováno (odstraněny náletové rostliny, provedena inventarizace rostlin, upraven terén a dosazeny nové rostliny). O alpinum pečuje nadlesnictví v Bílsku (Nadleśnictwo Bielsko), které jej zahrnulo do naučné stezky.[3]

Z Olszówki vede na Szyndzielnou gondolová lanová dráha, která byla postavena v letec 1950–1953, na které byla v letech 1994–1994 provedena generální oprava. U horní stanice lanové dráhy se nachází rozhledna postavená v roce 2015. Ocelová věž o váze 30 tun je vysoká 18 m.[4][5]

U turistické chaty se nachází křižovatka turistických tras, kterými je možné dojít do Wapienice, Olszówky, Bystre, Szczyrku, Brenné, Javoří, a také na Klimczok, Błatou, Kozí horu.

Turistické trasy:

  • PLčervená turistická značka červená turistická trasa vede z Cygańskiego Lasu (dříve nazývaného Parkiem Ludowym) v Bílsku–Bělé přes Dębowiec a Cuberniok
  • PLžlutá turistická značka žlutá turistická trasa vede z Bílsko–Bělé přes Kozí horu
  • PLzelená turistická značka zelená turistická trasa vede z Horní Olszówki (Olszówki Górnej) přes Dębowiec
  • PLžlutá turistická značka žlutá turistická trasa vede z Wapienice
  • PLčervená turistická značka červená turistická trasa vede z Klimczoka

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Szyndzielnia na polské Wikipedii.

  1. TOMASZ, Mianowski. Schroniska górskie w Karpatach Polskich w latach 1939-1945. Wydanie pierwsze. vyd. Warszawa: [s.n.], 1980. 174 s. ISBN 8370051421. OCLC 908747127 
  2. Beskidy, Beskid Śląski - Szyndzielnia. beskidy.fc.pl [online]. [cit. 2018-03-20]. Dostupné online. 
  3. DROST, Jacek. Na Szyndzielni otwarto unikatowe alpinarium [ZDJĘCIA]. Dziennikzachodni.pl. Dostupné online [cit. 2018-03-27]. (polsky) 
  4. JAK. Nowa atrakcja turystyczna w Bielsku-Białej. Wieża widokowa na Szyndzielni [ZOBACZ CO WIDAĆ]. Dziennikzachodni.pl. Dostupné online [cit. 2018-03-27]. (polsky) 
  5. DROST, Jacek. Wieża na Szyndzielni sie chwieje. Turyści się boją. "Ma się wrażenie, że za chwilę się zawali". Dziennikzachodni.pl. Dostupné online [cit. 2018-03-27]. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]