Szilágyság

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Szilágyság [siláďšág] (latinsky Sylvania, Silvania, rumunsky Sălaj nebo Silvania) je maďarský etnografický region v severozápadním Rumunsku, na pomezí Sedmihradska a Krišany. Jeho jádro tvoří stejnojmenná rumunská župa. Název je odvozen z maďarského szil (jilm), latinizovaná podoba znamená „polesí“. Odtud pak i latinský název pro Sedmihradsko Transylvánie = území za Sylvánií, vlastně „Zálesí“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Do konce 9. století zde žilo slovanské obyvatelstvo, poté region obsadili Maďaři.

V 15. a 16. století, zejména po rozvratu Uherska po bitvě u Moháče (1526), sem začali pronikat Rumuni. Region po staletí existoval jen neoficiálně, teprve roku 1876 vznikla župa Szilágy s centrem v městě Zilah (Zalău).

Roku 1920 oblast v rámci Trianonské smlouvy připadla Rumunsku, přestože Maďaři zde stále mírně převažovali. Druhá vídeňská arbitráž roku 1940 přiřkla region zpět Maďarsku, ale roku 1944 byla Spojenci anulována a oblast byla znovu dána Rumunsku.

Středisky oblasti jsou města Zalău a Simleu Silvaniei (kde už ovšem žije většina Rumunů), dalšími obcemi jsou Bogdand, Boghis, Camar, Carastelec, Cehu Silvaniei, Coseiu, Crasna, Dobrin, Hereclean, Hodod, Ip, Nusfalau, Pericei, Salatig, Samsud, Sarmasag a Varsolt.

V roce 2011 zde žilo 69 137 lidí, z toho 54 % Maďarů.

Související články[editovat | editovat zdroj]