Százhalombatta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Százhalombatta
Százhalombatta – znak
znak
Százhalombatta – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Százhalombatta
Százhalombatta
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha28,1 km²
Počet obyvatel17 856 (2023)[1]
Hustota zalidnění636,4 obyv./km²
Správa
StarostaMihály Vezér (od 2006)
Oficiální webwww.szazhalombatta.hu
Telefonní předvolba23
PSČ2440
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Százhalombatta je město v Maďarsku v župě Pest v okrese Érd. V blízkosti obce se našly pozůstatky halštatské kultury.

Název[editovat | editovat zdroj]

V podobě Bathey se poprvé objevil v roce 1318. Současný název (celý) je poprvé doložen v roce 1903. Mezi místní slovanskou menšinou se používá zkrácená podoba Bata, stejně tomu je tak i mezi místními. Dle místních je původu z turečtiny, resp. z tureckého slova pro koně.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Százhalombatta leží na jižním předměstí Budapešti, cca 30 km jižně od ní. Leží na levém břehu Dunaje, na břehu veletoku. Je zde železnice a nájezd na dálnici (dálnice M6), která vede z Budapešti do města Pécs. Původně malá obec se ve 20. století změnila na malé město, neboť zde bylo vybudováno sídliště (Déli lákotelép na jižním okraji města) a ropná rafinerie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V dobách Římské říše se v rámci římského limu nacházel v lokalitě současného města vojenský tábor, který je známý pouze pod názvem Matrica. Souvislé osídlení maďarsky mluvícím obyvatelstvem je doloženo ve 14. století. Kostel původního sídla byl nalezen při archeologických vykopávkách v roce 1997. Během turecké okupace Uherska došlo k úbytku obyvatelstva a také změnám národnostní struktury, neboť se sem sestěhovávali i příslušníci porobených národů turecké říše. V roce 1720 zde žilo zhruba sto sedmdesát lidí; zastoupeni byli pravoslavní Slované (Srbové) a Němci. Katolické obyvatelstvo zde tehdy nemělo vlastní kostel a navštěvovalo bohoslužby v nedalekém Érdu. Százhalombatta získala statut města v roce 1970.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 zde žilo 18 226 obyvatel. Historicky zde byla zastoupena národnostní menšina různých jihoslovanských národů (Srbové a Chorvati), jejich podíl je však v současné době[zdroj?] nižší než 1 %. 83 % obyvatel se v posledním sčítání lidu přihlásilo k maďarské národnosti.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází kostel sv. Štěpána, který projektoval maďarský architekt Imre Makovecz. Stojí zde také srbský pravoslavný kostel z roku 1750. V okolí se nacházejí pozůstatky hrobů z doby železné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Detailed Gazetteer of Hungary. 30. října 2023. Dostupné online. [cit. 2023-11-05]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]