Synagoga v Puklicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Puklicích
Bývalá synagoga v Puklicích
Bývalá synagoga v Puklicích
Místo
MístoPuklice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajVysočina
OkresJihlava
Odkazy
AdresaPuklice 35
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalá synagoga v Puklicích, č.p. 35 [1], je situovaná západně od puklického zámku naproti fotbalovému hřišti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Židé v obci sídlili nejpozději od roku 1424, kdy byla početná židovská komunita pod záminkou podpory husitů vyhnána z Jihlavy[2]. Usadila se v okolních městech a vesnicích, početnou židovskou komunitu tak lze najít v Brtnici, Batelově i jinde. Puklice pro ně byly výhodné vzhledem k malé vzdálenosti od Jihlavy, jakožto obchodního střediska, do města se odtud dalo lehce dojít za obchodem a na noc se vrátit zpět.

První písemná zmínka o synagoze je z roku 1722, za panství rodiny Malovcových a nachází se v hlášení krajskému hejtmanovi. Zde se píše, že k účelu synagogy byla před 40 lety upravena podkrovní místnost s barokními klenbami nad světnicí v domě č. 35. Takto je synagoga zařazena mezi nejstarší na Moravě.

Po roce 1880 se odstěhovalo větší množství rodin do Jihlavy a místní židovská obec byla zrušena. V roce 1927 již nábožensky nevyužívanou budovu koupil Salomon Kohn za 13 000 Kč a zřídil zde skladiště a sýpku. Po válce pak byla stavba přeměněna na obytný dům.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

V přízemí stavby byla rituální pekárna a školní učebna, po schodech v patře byla přístupna modlitebna pro muže a zamřížovaným oknem propojená s menší místností pro ženy. Zde použité tradiční uspořádání umístilo aron ha-kodeš při východní stěně a uprostřed bimu. Po obou stranách se nacházelo 12 sedadel se stolky. Samotná barokní klenba stropu byla pokryta hebrejskými liturgickými texty a pěti svícny. Nad vstupem do objektu se původně nacházel kamenný znak barona Jana Malovce z Malova s iniciály J B V M (Jan Baron Von Malovec), jenž byl od roku 1759 do roku 1807 majitelem velkostatku.

V sousední stavbě se nacházela mikve.[4] V obci se také nachází židovský hřbitov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie [online]. zidovskehrbitovy.cz [cit. 2012-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-23. 
  2. SVĚRÁK, V. Židovská náboženská obec v Puklicích. In: Kolektiv autorů. Dotyky, Sborník k výstavě.. Jihlava: Muzeum Vysočiny, 1998. 
  3. holocaust.cz [cit. 2012-03-03]. Dostupné online. 
  4. Ladislav Vilímek [cit. 2013-05-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]