Symbios

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Symbios je pilotní projekt sdíleného bydlení v Brně, který reaguje na problematiku odchodu mladých dospělých z dětských domovů. Městská část Brno-střed poskytla za zvýhodněnou cenu nájem osmi bytů 2+1 v ulici Křenová 57, které od 4. 7. 2019 obývají mladí dospělí z dětských domovů spolu se studenty tří brněnských univerzit. Celkem se do projektu zapojilo osm mladých dospělých a osm studentů Masarykovy univerzity (pět studentů), Vysokého učení technického (dva studenti) a Mendelovy univerzity (jeden student). Symbios navazuje na podobný projekt VinziRast-Mittedrin[1] ve Vídni, který nabízí sdílené bydlení studentům a lidem bez domova, kteří usilují o návrat do pracovního života.[2]

Realizace projektu[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelem projektu Symbios je environmentální etik, filosof a gestalt terapeut Bohuslav Binka. Inspiroval se několika návštěvami rakouského projektu VinziRast Mittedrin ve Vídni, kam jezdil od roku 2007 spolu se studenty na exkurze v rámci projektu Masarykovy univerzity EkoInkubátor.[3] Administrativu a asistenci projektu Symbios zajišťuje projektový tým z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, Petra Bernatíková, Zdeňka Lechnerová, Ester Koňařová a Tereza Modráková. Vedoucí projektu je Markéta Mikulčáková. Zahájení sdíleného bydlení Symbios umožnila kampaň Hithit, v níž lidé přispěli částkou 103 603 korun.

V roce 2019 poskytla městská část Brno-střed pro účely projektu osm obytných bytů velikosti 2+1, do kterých se v létě začali postupně stěhovat mladí dospělí a studenti vysokých škol. V každém bytě bydlí jeden student vysoké školy a jeden mladý dospělý opouštějící dětský domov. K dispozici mají vlastní pokoj, společnou kuchyňku a sociální zařízení, ale také místnosti, které jsou společné pro všechny obyvatele domu. Právě tyto místnosti mají sloužit ke společným aktivitám a k řešení každodenních životních situací.[4]

V současné době se projektu účastní osm studentů napříč univerzitami. Jedná se o čtyři ženy a čtyři muže ve věkovém rozmezí 19 až 26 let, ve stejném zastoupení jsou i nový nájemci bytů z řad mladých dospělých z dětských domovů. Spolu s nimi obývají prostory i dvě mentorky, gestalt terapeutka Alice Tichá a expertka na zážitkovou pedagogiku Eliška Kučerová. Pro obyvatele sdíleného bydlení zařizují ve společenských místnostech různé workshopy, vzdělávací kurzy, besedy, zároveň ale řeší případné problémy a nabízí zprostředkování psychoterapeutické péče. Jednou za tři týdny se koná setkání všech spolubydlících ve společenských prostorách, na kterém se řeší případné spory, ale i technické problémy. Supervizorem projektu je terapeut a supervizor David Odstrčil.

Za realizací projektu stojí Masarykova univerzita, městská část Brno-střed, magistrát města Brna a nezisková organizace EkoInkubátor z. ú., ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií, Katedrou sociální politiky a sociální práce, Katedrou psychologie Fakulty sociálních studií MU a s Katedrou speciální pedagogiky Pedagogické fakulty MU. Mezi významné partnery patří také Kurátoři Brno (práce s mladými dospělými) a Městská část Brno-střed. Na projektu dále spolupracují organizace JANUS, Mimo domov, Your Chance, Dětský domov Dagmar, magistrát města Brna a Impact Hub Brno.[5]

Idea[editovat | editovat zdroj]

Symbios řeší systémový problém České republiky, který se v zjednodušené podobě může označit jako selhání státu v pomoci mladým dospělým úspěšně zahájit samostatný život po opuštění dětského domova. Stát na pomoc v této fázi do značné míry rezignoval a pokud mladým dospělým nepomůže jejich vlastní dětský domov, jsou na přechod do samostatného života ve velmi náročném období sami. Symbios má ukázat, že kombinace jistoty (spočívající v stabilním bydlení, v možnosti dlouhodobých vztahů se spolubydlícími i mentorkami, pomoci s nalezením práce) a možnosti převzít odpovědnost za vlastní chování a rozhodování podporuje úspěšný přechod do samostatnosti. Možnost stabilního bydlení a sociálního zázemí má mladé dospělé podpořit na jejich cestě k dospělosti, nikoli zbavit je odpovědnosti. Proto jsou součástí Symbiosu i základní závazná pravidla. Nájemci se mají sami rozhodovat a nést za své rozhodnutí následky. Například mohou dvakrát po sobě odsunout placení nájmu, pokud by ale ani poté nájem nezaplatili, budou muset sdílené bydlení opustit.[6] Tvůrci Symbiosu kladou důraz především na dvě složky projektu – zprostředkovat mladým dospělým jistotu a pomoci jim se získáním pracovních zkušeností. Chtějí se naopak vyhnout dohledu, hodnocení či kladení viny.[7]

1. Jistota[editovat | editovat zdroj]

S podmínkou poctivého placení nájmu má každý účastník projektu Symbios jisté bydlení na čtyři až pět let. Vidinou zakladatelů projektu je také vytvoření dlouhodobých vztahů mezi mladými dospělými, studenty a mentorkami.

2. Pomoc se získáním pracovních zkušeností[editovat | editovat zdroj]

Mentorky pomáhají mladým dospělým se sháněním pracovních zkušeností a podporují je v jejich seberealizaci.

Zúčastněným studentům má projekt přinést možnost nahlédnout svět z jiného pohledu mladých dospělých a pobývat ve společenství, které by jinak neměli možnost zažít.

Symbios v médiích[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O NÁS. symbiosbrno [online]. [cit. 2019-10-21]. Dostupné online. 
  2. Platz für Menschlichkeit. VinziRast [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. (německy) 
  3. DRAHOŇOVSKÁ, Marie. Symbios nabízí alternativu pro mladé lidi bez domova. Časopis Halas [online]. [cit. 2019-10-22]. Dostupné online. 
  4. Symbios - sdílené bydlení Brno. www.facebook.com [online]. [cit. 2019-10-21]. Dostupné online. 
  5. O NÁS. symbiosbrno [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. 
  6. PIVCOVÁ, Jaroslava. Z dětského domova do Symbiosu. Sedmá generace. 10/2019, roč. 28, čís. 5/2019, s. 16–19. 
  7. FIOLOVÁ, Klaudia. Deti z domova bývajú so študentami: Keď opustia detské domovy, štát im nedá nič, my im dávame pocit bezpečia. dobrenoviny.sk [online]. 2019-07-31 [cit. 2019-10-22]. Dostupné online. (slovensky)