Adaptive Server Enterprise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sybase SQL Server)
Adaptive Server Enterprise
VývojářSAP SE
Aktuální verze16.0.4
Vyvíjeno vC
Typ softwarurelační databázový systém
Websybase.com/products/databasemanagement/adaptiveserverenterprise
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adaptive Server Enterprise (ASE) původně známý jako Sybase SQL Server, Sybase DB nebo Sybase ASE, je firemní databáze s relačním modelem vyvinutá společností Sybase Corporation, která se stala součástí SAP AG. ASE je používán převážně na platformě Unix, ale je k dispozici také pro Microsoft Windows.

Z historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1987 byl produkt Sybase Corporation primárně určen ke správě relačních databází a uveden na trh pod názvem Sybase SQL Server.[1][2] Další verze byla vyvinuta současně s firmami Microsoft, and Ashton-Tate.[3] Společnost Microsoft se stala vedoucím partnerem po přenosu serveru SQL na systém Windows NT. Microsoft a Sybase společně prodávaly a podporovaly produkt až do verze 4.2.1.

V červenci 2010 se společnost Sybase stala 100% dceřinou společností společnosti SAP America.[4]

V dubnu 2014 společnost SAP vydala ASE verze 16.

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Samostatná instalace ASE obvykle obsahuje jeden „dataserver“ a jeden odpovídající „záložní server“. Při instalaci na více serverech může mnoho dataserverů sdílet společný záložní server. Dataserver se skládá ze systémových databází a uživatelských databází. Minimální systémové databáze, které jsou pro běžné zpracování dataserveru povinné, jsou „master“, „tempdb“, „model“, „sybsystemdb“ a „sybsystemprocs“.

Omezené edice[editovat | editovat zdroj]

SAP poskytuje vývojářskou edici, na které je možno zdarma vyvíjet, není však určena pro použití v produkci.[5] Umožňuje pouze 1 engine a 25 připojení. Existuje také expresní vydání, které je omezeno na jeden server, 2 GB paměti a 5 GB místa na pevném disku. Tato edice je zdarma i na produkci.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adaptive Server Enterprise na anglické Wikipedii.

  1. LITCHFIELD, David. Příručka databázového hackera: Bráníme databázové servery. [s.l.]: Hungry Minds, 2005. Dostupné online. ISBN 8126506156. S. 196. 
  2. GUNDERLOY, Mike; SNEATH, Tim. Průvodce vývojáře SQL Serveru s OLAP. [s.l.]: SYBEX, 2001. Dostupné online. ISBN 0782153178. S. 26. 
  3. HARRIS, Scott; Curtis Preston. Backup & Recovery: Inexpensive Backup Solutions for Open Systems. [s.l.]: O'Reilly, 2007. Dostupné online. ISBN 0596102461. S. 562. 
  4. SAP Completes Acquisition of Sybase, Inc.. PR Newswire [online]. 2010-07-30 [cit. 2019-09-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. http://infocenter.sybase.com/help/index.jsp?topic=/com.sybase.help.ase_15.0.asewqig/html/asewqig/asewqig3.htm