Světlá stezka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světlá stezka
Komunistická strana Peru
Sendero Luminoso
Partido Comunista del Perú
Účast na guerrillové válce
Vlajka Světlé stezky
Vlajka Světlé stezky
Oblasti aktivity Světlé stezky
Oblasti aktivity Světlé stezky
Základní info
Aktivní1980–současnost
Operační
území
PeruPeru Peru
Ideologiekrajní levice, komunismus, marxismus-leninismus, maoismus
VelitelCamarada Artemio, Abimael Guzmán
OponentiPeruánská republika

Světlá stezka (španělsky Sendero Luminoso) je označení pro maoistickou organizaci v Peru, známou pod názvem Komunistická strana Peru (španělsky Partido Comunista del Perú). Spojené státy americké ji oficiálně označují za zahraniční teroristickou organizaci.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jejím zakladatelem se stal marxistický profesor filosofie Abimael Guzmán v roce 1970 na univerzitě v San Cristóbalu. Jeho světonázor vycházel z učení Mao Ce-tunga, který tvrdil, že socialistická revoluce musí vycházet z rolnické třídy, která stojí v opozici buržoaznímu městskému obyvatelstvu. Cílem pak bylo uskutečnění sociálně-ekonomicko-politických změn v duchu marxismu.

Světlá stezka uskutečňovala politické vraždy a záškodnickou činnost. Její teroristické aktivity započaly v roce 1980, s vrcholem aktivity ve druhé polovině 80. let minulého století. Avšak poté, co se do prezidentského křesla v Peru roku 1990 dostal razantní Alberto Fujimori, následovalo oslabení teroristické činnosti skupiny a v roce 1992 došlo k zadržení jejího vůdce Guzmána. Bojů se účastnil i pozdější peruánský prezident Ollanta Humala. K roku 2008 se marxistické ideály Světlé stezky nesetkaly s významnější podporou a činnost organizace byla oslabena a roztříštěna v peruánských horských vesničkách, především na horním toku Huallagy. Její základna byla odhadována na několik set členů.

V létě 2015 peruánská armáda zachránila z mnohaletého zajetí na jedné farmě 39 lidí.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.state.gov [online]. [cit. 2007-05-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-05-05. 
  2. ČTK. Peruánská Světlá stezka držela lidi desítky let v otroctví. Novinky.cz [online]. Borgis, 2015-07-29 [cit. 2015-07-29]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PEČENKA, M.; LUŇÁK, P. Encyklopedie moderní historie. Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-46-X. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]