Svrčov (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svrčov
Základní informace
Slohgotický
Výstavba14. století
Poloha
AdresaHranice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Svrčov
Svrčov
Další informace
Rejstříkové číslo památky14154/8-438 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svrčov je zřícenina hradu nacházejícího se v okrese Přerov v katastru města Hranice, na ostrohu kopce nad řekou Bečvou, nad železniční tratí Hranice – Valašské Meziříčí. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl založen asi ve 14. století některým z vladyků z Násilé a Zdounek, v jejichž rodu bylo jméno Svrč obvyklé.[zdroj?] Zaniknout mohl např. při dobytí Hranic husity roku 1427, v písemných zprávách se připomíná jen roku 1548 jako pustý. Jeho zřícenina je zakreslena na Willenberkově rytině Hranic z konce 16. století, v 18. století posloužila jako zdroj kamene pro stavbu hranického kostela Stětí svatého Jana Křtitele.

Na přístupové straně od jihovýchodu hrad začíná plochou původně dřevěného předhradí, která přechází do valu obtáčejícího hrad ze severu. Hradní jádro stojí na pahorku za příkopem, na jihozápad spadá skalami k Bečvě. Částečně dochovány jsou základy asi věžovitého paláce, hradeb a pozorovatelny nad řekou. Z přístupových stran se dochovaly terasy parkánu.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K hradu vede červená turistická trasa od železniční stanice Teplice nad Bečvou do Hranic. Přímo u hradu se nachází vyhlídkové místo do údolí řeky Bečvy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]