Svatohorská lávra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Svjatohirská lávra)
Svatohorská lávra
Свято-Успенська Святогірська ЛавраSvjato-Uspenska Svjatohirska Lavra
Lokalita
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
MístoSvjatohirsk a Doněcká oblast
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení15. století
Zrušení1787
Odkazy
Websvlavra.church.ua
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatohorská lávra (ukrajinsky Свято-Успенська Святогірська ЛавраSvjato-Uspenska Svjatohirska Lavra, rusky Свято-Успенская Святогорская лавраSvjato-Uspenskaja Svjatogorskaja lavra, doslova Svatohorský klášter svatého nanebevzetí Bohorodičky) je významná lávra nedaleko Svjatohirsku v Doněcké oblasti na Ukrajině. Leží na pravém břehu Severního Doňce, naproti Svjatohirsku, na svazích křídového pohoří Svaté hory, do jejichž národního přírodního parku patří. Patří do autonomní ukrajinské části Ruské pravoslavné církve.

První písemná zmínka o klášteře pochází z roku 1526, kdy jej založil Zikmund z Herbersteina. Opakovaně byly jeho stavby vypleněny Krymskými Tatary. V roce 1787 jej nechala Kateřina II. Veliká uzavřít a jeho pozemky věnovala Grigorijovi Alexandrovičovi Potěmkinovi. Jeho dědicové klášter v roce 1844 dali obnovit. Bolševici jej po říjnové revoluci opět vyplenili, v roce 1922 jej uzavřeli a udělali z něj sanatorium. Po rozpadu Sovětského svazu byl v roce 1992 znovu obnoven. V roce 2022 byl klášter po ostřelování ruskou armádou poničen, během ostřelování bylo zavražděno i několik místních mnichů (nepotvrzeno z jiných zdrojů).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Skit sv. Jiří poničený ruským ostřelováním

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kloster Swjatohirsk na německé Wikipedii.

  1. Russian troops kill 7 civilians in Donetsk Oblast, including 3 in a monastery. news.yahoo.com [online]. [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]