Svazek (výpočetní technika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V oboru výpočetní techniky je svazek nebo logická jednotka je přístupný úložný prostor s jedním systémem souborů, který je obvykle (i když ne nutně) reprezentován jedním oddílem na pevném disku. Ačkoliv se může svazek lišit od skutečného fyzického disku, operační systém k němu může přistupovat nezávisle. I přesto se ale svazek liší od oddílu. 

Rozdíly mezi svazkem a oddílem[editovat | editovat zdroj]

Svazek není to samé, jako oddíl. Například k disketě může být přistupováno jako ke svazku, ačkoliv neobsahuje žádný oddíl, jelikož disketa nemůže být většinou moderních programů rozdělena na oddíly. Zároveň také operační systém může rozeznat oddíl, ačkoliv na něm nerozpoznal žádný svazek. To se děje například tehdy, pokud operační systém nedokáže rozpoznat použitý souborový systém. Děje se to například tehdy, pokud operační systémy založené na Windows detekují disk s oddíly, na kterých je použit souborový systém nevyvinutý Microsoftem, jako je například ext3 systém běžně používaný v linuxu. Zkráceně, svazky existují na logické úrovni operačního systému, zatímco oddíly existují na fyzické úrovni specifické pro konkrétní médium. Někdy se zde vyskytuje situace, kdy svazek a oddíl je jedno a to samé, ale není to garantováno. 

Není neobvyklé, pokud je svazek zabalen do jediného souboru. Mezi tyto příklady patří například ISO9660 obrazy disků (CD/DVD obrazy, běžně nazývané "ISO obrazy"), a instalační soubory pro Mac OS X (DMGs). Jelikož jsou tyto svazky ve skutečnosti soubory, které jsou umístěny v jiném svazku, zcela jistě to nejsou oddíly. 

Příklad[editovat | editovat zdroj]

Tento příklad obsahuje operační systém Windows XP se dvěma fyzickými pevnými disky. První pevný disk má dva oddíly, druhá obsahuje pouze jeden. První oddíl na prvním pevném disku obsahuje operační systém. Nastavení přípojných bodů jsou výchozí. 

Fyzický disk Oddíl Souborový systém Písmeno jednotky
Pevný Disk 1 Oddíl 1 NTFS C:
Oddíl 2 FAT32 D:
Pevný Disk 2 Oddíl 1 FAT32 E:

V tomto příkladu,

  • "C:", "D:", a "E:" jsou svazky.
  • Pevný Disk 1 a Disk 2 jsou fyzické disky.
  • Cokoliv ze zmíněného může být nazýváno diskem. 

Označení svazků[editovat | editovat zdroj]

V operačních systémech na bázi Linuxu jsou obvykle svazky řízeny pomocí LVM (Logical Volume Manager) anebo Enterprise Volume Management a je s nimi manipulováno pomocí příkazu mount. Naproti tomu v systémech založených na Windows NT jsou svazky řízeny přímo jádrem operačního systému a spravovány pomocí Diskové utility.

Systémy na bázi Windows NT[editovat | editovat zdroj]

Systémy založené na Windows NT nemají jeden kořenový adresář. To způsobuje, že Windows přiřadí každému namontovanému svazku nejméně jednu cestu, která může mít dvě podoby.

  • Písmenko svazku: Jediné písmeno následované dvojtečkou, například F:
  • Přípojný bod na jednotce používající NTFS, jako například "C:\Hudba"

V těchto příkladech by k souboru "Skladba 1.mp3" uloženému v kořenovém adresáři připojeného svazku mohlo být přistupováno pomocí cesty "F:\Skladba 1.mp3", resp. C:\Music\Skladba 1.mp3

K připojení svazku do přípojného bodu musí být splněna následující kritéria

  • Jednotka obsahuící přípojný bod musí používat souborový systém NTFS
  • Přípojný bod musí existovat v kořenovém adresáři (od systému Windows Vista to může být kterýkoliv podadresář jednotky)
  • Přípojný bod musí být prázdný

Ve výchozím nastavení Windows přiřadí následující písmena všem zařízením následujícím způsobem

  • A: a B: patří disketovým mechanikám, nezávisle na tom, zda jsou připojené
  • C: a jakékoliv následující písmeno dalším zařízením podle toho, jak je to zapotřebí
    • HDD disky
    • Odpojitelné disky, včetně optických médií (CD a DVD)
    • Síťové disky

Kvůli této konvenci je většinou disku, ze kterého se spouští operační systém, přiřazeno písmeno C:, ačkoliv to není garantováno. Jelikož osobní počítače nyní většinou neobsahují disketové mechaniky, další disky většinou začínají písmenkem D. Písmena A a B mohou být manuálně přiřazena uživatelem s právem správce. Přiřazení si systém zapamatuje a při vložení stejného zařízení do stejného počítače použije, pokud toto písmeno není přiřazeno již jinému disku. Zapamatování-si se zruší reinstalací.

Systémy na bázi Unixu[editovat | editovat zdroj]

V operačních systémech na bázi Unixu mají jednotky jiné, než bootovací, přiřazený přípojný bod kdekoliv v souborovém systému. Tento bod je reprezentován cestou. Obvykle se přípojné body umisťují do adresáře /mnt (tento adresář se někdy jmenuje /media anebo jinak). Pro použití přípojného bodu musí již tento adresář existovat.

Operační systémy na bázi Unixu používají příkaz mount k manipulaci s přípojnými body svazků.

Například pokud je připojena CD mechanika k /mnt/iso9660, textový soubor info.txt na ní uložený bude přístupný na /mnt/iso9660/info.txt.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Volume (computing) na anglické Wikipedii.