Svaz spisovatelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Svaz spisovatelů je označení pro orgány politického řízení kultury v SSSR – např. Svaz sovětských spisovatelů = Svaz spisovatelů SSSR – a jeho satelitech – např. Svaz československých spisovatelů = Svaz spisovatelů ČSR / ČSSR.

Kultura byla – stejně jako např. i školství – od Leninových dob považována za důležitý nástroj kontroly nad společností a jejího vývoje v duchu komunistické ideologie. V počátcích sovětské moci znamenala kontrola spisovatelů prakticky kontrolu kulturního života. Později v této mocenské sféře vznikaly i svazy v dalších oblastech kultury.

V totalitních dobách „temna“ jejich funkcionáři vyhlašovali stranickou linii, případně i čistky nebo jména režimem zavržených nebo jemu neposlušných. V dobách „tání“ – mimo SSSR např. v Polsku a Maďarsku v polovině 50. let, nebo v Československu ke konci 60. let – se tyto svazy stávaly diskusními fóry části společnosti, které ale byly potlačeny nástupem tzv. normalizace.

Poválečné Československo[editovat | editovat zdroj]

Přehled 1948 až 1989[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MERHAUT, Luboš. Lexikon české literatury, Osobnosti, díla, instituce, S-T. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1670-6. Kapitola Syndikát českých spisovatelů, s. 505–508. 

Související články[editovat | editovat zdroj]