Svatý Vigilius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Vigilius
Narozeníasi 363
Řím
Úmrtí405
Val Rendena
Svátek26. červen
ObdobíŘímská říše
RodičeSvatá Maxentia
Státní občanstvístarověký Řím
Úřadybiskup a mučedník
Uctíván církvemiřímskokatolická církev
Významné zasvěcené kostelyKatedrála svatého Vigilia (Trident)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Vigilius byl tridentským biskupem na přelomu 4. a 5. století. Zemřel mučednickou smrtí a katolickou církví je uctíván jako světec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Datum Vigiliova narození není přesně známo. Církevní martyrologium uvádí rok 363, v jiných zdrojích však bývá uváděn i rok 355. Narodil se do starobylé římské rodiny, která se už za jeho života přestěhovala do Tridentu. Vzdělání získal v Athénách a Římě, a již kolem 20. roku věku byl vysvěcen na kněze.

Ve 24 letech byl zvolen tridentským biskupem. Vzorem biskupské služby mu byl svatý Ambrož, se kterým udržoval kontakty. Snažil se ve své diecézi vymýtit ariánskou herezi, sám působil jako misionář. Z Milána si přivedl ku pomoci trojici kněžích - Sisinia, Martýria a Alexandra. Tito tři kněží však byli zabiti pohany. Vigilius získal jejich ostatky, a nechal je přenést do Tridentu (přenesení ostatků v té době bylo de facto aktem svatořečení).

Vigilius nadále působil jako misionář. Když u Gardského jezera vyvrátil a rozbil pohanskou modlu, byl rozlícenými modláři ukamenován. Jeho ostatky byly přeneseny a pohřbeny v tridentské katedrále, která nese jeho jméno.

Uctívání[editovat | editovat zdroj]

Je vzýván jako patron diecézí tridentské a brixenské. Bývá zobrazován jako biskup v červeném rouchu (červená jakožto barva krve symbolizuje také mučednictví), někdy ve společnosti svatých Sisinia, Martýria a Alexandra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Abundatius
Znak z doby nástupu 2. biskup tridentský
387400
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Regippus