Svatý Martin (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Martin
Svatý Martin, zátoka Cay Bay
Svatý Martin, zátoka Cay Bay
LokalizaceKaribik
StátFrancieFrancie Francie, Nizozemské královstvíNizozemské království Nizozemské království
• zámoř. společenstvíSaint-Martin (Francie)
• konstituční země      Sint Maarten (Niz. království)
Topografie
Rozloha87 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka12 km
Šířka13,5 km
Osídlení
Počet obyvatelcca 75 000 (2009)
Největší sídloMarigot
Používané jazykyangličtina
francouzština
nizozemština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Martin (nizozemsky Sint Marten, francouzsky Saint-Martin) je ostrov souostroví Malých Antil ve východní části Karibského moře. Leží asi 250 km východně od Portorika a patří do severní části Závětrných ostrovů. Nejbližšími ostrovy jsou Anguilla (severně) a Svatý Bartoloměj (jižním směrem). Území ostrova je rozděleno mezi Francii a Nizozemské království.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Svatý Martin byl v roce 1493 objeven Kryštofem Kolumbem a byl jím pojmenován podle svatého Martina z Tours, jehož výročí pohřbu připadá na 11. listopad. Původní jméno ostrova bylo „Soulinga“ (město soli).

Pro bohatství soli se o Svatý Martin zajímaly téměř všechny evropské koloniální mocnosti. Situace se nakonec ustálila v takovém stavu, kdy je ostrov dodnes rozdělen na severní část, podřízenou Francii, a jižní, podřízenou Nizozemsku.

Nizozemská část[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Svatý Martin (nizozemská část).

Hlavním městem nizozemské jižní části zvané Sint Maarten je Philipsburg. Světoznámou proslulost přinesla ostrovu pláž Maho, z níž je možné sledovat a fotografovat z bezprostřední vzdálenosti přistávající a odlétající letadla na Mezinárodní letiště princezny Juliany (SXM). Sint Maarten byl až do října 2010 součástí Nizozemských Antil. V současnosti je jednou ze čtyř konstitučních zemí Nizozemského království.

Francouzská část[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Svatý Martin (francouzská část).

Francouzská severní část Saint-Martin je od 22. února 2007 zámořským společenstvím Francie. Do té doby byla součástí francouzského zámořského departementu Guadeloupe. Hlavním městem této části je Marigot. V současnosti je turistika nejdůležitějším zdrojem příjmů obyvatel této ostrovní oblasti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]