Světový pohár v biatlonu 2019/2020 – Oberhof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světový pohár v biatlonu 2019/2020 – Oberhof
Závod mužů s hromadným startem
Závod mužů s hromadným startem
MístoBiatlonový stadion v Oberhofu
ZeměNěmeckoNěmecko Německo
PořadatelMezinárodní biatlonová unie
Datum9–12. ledna 2020
PředchozíSvětový pohár v biatlonu 2019/20 – Annecy
NásledujícíSvětový pohár v biatlonu 2019/2020 – Ruhpolding
Některá data mohou pocházet z datové položky.

4. podnik Světového poháru v biatlonu v sezóně 2019/2020 probíhal od 9. do 12. ledna v německém Oberhofu. Na programu podniku byly závody ve sprintu, s hromadným startem a štafety mužů a žen. Naposledy se zde jel Světový pohár v biatlonu minulý rok, v Oberhofu se jezdí světový pohár v biatlonu každoročně.[1]

Program závodů[editovat | editovat zdroj]

Oficiální program:[2]

Datum Disciplína Začátek (SEČ) Počet závodníků
9. ledna Sprint (ženy) 14:30 100
10. ledna Sprint (muži) 14:30 110
11. ledna Štafeta (ženy) 12:00 23 týmů
Štafeta (muži) 14:15 26 týmů
12. ledna Závod s hromadným startem (ženy) 12:45 30
Závod s hromadným startem (muži) 14:30 30

Průběh závodů[editovat | editovat zdroj]

Sprinty[editovat | editovat zdroj]

V Oberhofu byl nedostatek sněhu a proto jej pořadatelé dovezli kamióny z Veltins-Areny v Gelsenkirchenu, kde se 10 dní před tím konala biatlonová exhibice. Závodilo se za mlhy a poprvé zde do světového poháru nastoupila juniorka Tereza Voborníková. Nezasáhla tři terče a skončila na 84. pozici. Ani dalším českým biatlonistkám se příliš nedařilo: nejlépe dojela Eva Puskarčíková na 17. místě s jednou chybou při střelbě vstoje a solidním během. O šest pozic za ní skončila Markéta Davidová, která nezasáhla celkem tři terče. Sice běžela lépe, ale v rychlosti střelby byla až na 95. místě ze 100 startujících. S náskokem zvítězila Norka Marte Olsbuová, která běžela a střílela velmi rychle. Především ale jako jediná z vedoucích závodnic neudělala ani jednu chybu na střelnici. Druhá dojela především díky rychlému běhu Němka Denise Herrmannová. Poprvé v tomto ročníku světového poháru se tak dostala německá reprezentantka na stupně vítězů.

V závodu mužů se oproti čtvrtku oteplilo, sníh zůstal jenom na tratích, zmizela mlha, ale pršelo. Závod se proto uskutečnil na 2,5km trati, která se jela čtyřikrát. Poprvé v tomto ročníku závodil Tomáš Krupčík, který přes léto prodělal opakovanou boreliózu a nemohl dostatečně trénovat. Udělal stejně jako Michal Šlesingr jednu chybu, ale protože se celkově více chybovalo, dojeli oba i s průměrným běžeckým časem na 34. a 35. místě. Lépe se dařilo Ondřeji Moravcovi, který střílel čistě a jel i o něco rychleji, což mu pomohlo ke konečné 11. pozici, nejlepšímu umístění v tomto ročníku. Do Oberhofu vůbec vůbec nepřijel Johannes Thingnes Bø, který už předem prohlásil, že nebude v tomto a v dalších podnicích startovat a bude doma s manželkou očekávat narození potomka. Toho využil Martin Fourcade, který v druhém kole jel první, ale jen s několikavteřinovým náskokem. Vstoje však jako jediný z předních závodníků zastřílel čistě a s náskokem zvítězil.

Štafety[editovat | editovat zdroj]

V první polovině závodu žen se v čele překvapivě drželo Švýcarsko, které si vypracovalo náskok až 40 vteřin. Pak však Aita Gasparinová nezvládla střelbu vstoje a do čela se dostala trojice Francie, Norsko a Švédsko. Z nich nejméně střeleckých chyb v posledním úseku udělala Tiril Eckhoffová a Norky proto zvítězily. Švýcarky dojely páté. Česká štafeta neuspěla: Jessica Jislová střílela obě položky čistě, ale pomalu běžela. Lucie Charvátová vleže zasáhla všechny terče, ale vstoje musela na trestné kolo. Markéta Davidová běžela rychle, ale přidala ještě dvě trestná kola a předávala Evě Puskarčíkové na 14. pozici. Ta čistou střelbou zlepšila české umístění na desáté místo v cíli.

V české mužské štafetě udělali nechali trenéři odpočívat Ondřeje Moravce, který měl před sebou nedělní závod s hromadným startem. Na posledním úseku jej nahradil Tomáš Krupčík. Michal Šlesingr na prvním a Michal Krčmář na druhém po třech chybách. Krčmář však běžel rychleji a zlepšil českou pozici až na třetí průběžné místo. Jakub Štvrtecký tuto pozici udržoval až do střelby vstoje, kdy zasáhl osmi náboji jen dva terče a musel jet tři trestná kola. Předával na osmém místě. Tomáš Krupčík tuto pozici přes tři střelecké chyby a pomalejší běh v závěru udržel do cíle. Čelo závodu se dramaticky měnilo. Zpočátku vedli Norové, ale překvapivě se před ně dostal na celý svůj druhý úsek Bělorus Sergej Bocharnikov. Pak si však Norové vzali vedení zpět a Johannes Dale a Vetle Sjåstad Christiansen si postupně vypracovali půlminutový náskok. Nor však musel po poslední střelbě na trestné kolo a předjel jej Francouz Quentin Fillon Maillet. Christiansen si uchoval více sil, v posledním stoupání Francouze předjel a s jistotu zvítězil. Norové tak vyhráli šestou mužskou štafetu v řadě. Závod byl střelecky náročný: např. norská, francouzská a německá štafeta se umístily na stupních vítězů, přestože všechny jely po dvou trestných kolech.

Závody s hromadným startem[editovat | editovat zdroj]

V závodě žen nestartovala Eva Puskarčíková, protože byla mírně nachlazená. Naopak díky neúčasti některých vedoucích závodnic se do startovní listiny k Markétě Davidové dostala i Lucie Charvátová. Při první střelbě udělala Charvátová jednu chybu, zlomila pak hůlku, ale dostala hned novou a odjížděla třináctá; Davidová se třemi chybami byla na 28. místě. Ta se pak už jen zlepšovala: přidala sice čtyři další nezasažené terče, vše ale vyrovnala čtvrtým nejlepším běžeckým časem. V cílové rovině předjela Švédku Linn Perssonovou a dojela dvanáctá. Charvátová se naopak vinou horší střelby a pomalého běhu propadala a dokončila na 27. pozici. V čele závodu se dlouho střídala Norka Tiril Eckhoffová s Běloruskou Irynou Kryukovou. Při třetí a čtvrté střelbě však obě udělaly po čtyřech chybách a dostala se před ně Finka Kaisa Mäkäräinenová, která si vedoucí pozici udržela až do cíle a zvítězila. Eckhoffová se díky rychlému běhu dostala na druhé místo, když v posledním stoupání předjela krajanku Marte Olsbuovou, Kryuková dojela sedmá. Závod se jel za výrazně se měnícího větru: žádná biatlonistka nezasáhla všechny terče a jen pět udělalo méně než pět chyb.

V závodu mužů se opět projevil nedostatek sněhu, takže se jelo na kratším okruhu. Větrné podmínky byly oproti ženskému závodu lepší, přesto nikdo nebyl střelecky bezchybný. V čele se od druhé střelby udržoval Arnd Peiffer, a když při třetí udělal méně chyb Martin Fourcade, dostal se s náskokem na první místo, které bezpečně udržel až do cíle. Peiffer v cílové rovině předjel Francouze Simona Desthieux a dojel druhý. Z českých závodníků se lépe dařilo Michalu Krčmářovi, který se sice po třetí střelbě propadl až na 20. místo, ale další čistou střelbou se posunoval dopředu. V cílové rovině za sebou udržel Matveje Jelisejeva a dojel na 9. pozici. Ondřej Moravec dělal méně chyb, ale běžel a střílel pomaleji. V cíli mu patřilo 12. místo.

Umístění na stupních vítězů[editovat | editovat zdroj]

Muži[editovat | editovat zdroj]

Disciplína První místo Výkon Druhé místo Výkon Třetí místo Výkon
Sprint (10 km)[3] Francie Martin Fourcade 25:27,2 Francie Émilien Jacquelin 25:52,72 Německo Johannes Kühn 26:00:2
Závod s hromadným startem (15 km)[4] Francie Martin Fourcade 41:01,4 Německo Arnd Peiffer 41:21,5 Francie Simon Desthieux 41:21,7
Štafeta (4×7,5 km)[5] NorskoNorsko Norsko
Lars Helge Birkeland
Erlend Bjøntegaard
Johannes Dale
Vetle Sjåstad Christiansen
1:19:32,3 FrancieFrancie Francie
Émilien Jacquelin
Martin Fourcade
Simon Desthieux
Quentin Fillon Maillet
1:19:36,7 NěmeckoNěmecko Německo
Phillip Horn
Johannes Khün
Arnd Peiffer
Benedikt Doll
1:20:20,5

Ženy[editovat | editovat zdroj]

Disciplína První místo Výkon Druhé místo Výkon Třetí místo Výkon
Sprint (7,5 km)[6] Norsko Marte Olsbuová 20:04,9 Německo Denise Herrmannová 20:38,0 Francie Julia Simonová 20:52,3
Závod s hromadným startem (12,5 km)[7] Finsko Kaisa Mäkäräinenová 39:58,9 Norsko Tiril Eckhoffová 40:29,1 Norsko Marte Olsbuová 40:33,9
Štafeta (4×6 km)[8] NorskoNorsko Norsko
Synnøve Solemdalová
Ingrid Landmark Tandrevoldová
Marte Olsbuová
Tiril Eckhoffová
1:14:11,6 ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Elvira Öbergová
Linn Perssonová
Mona Brorssonová
Hanna Öbergová
1:14:32,7 FrancieFrancie Francie
Julia Simonová
Anaïs Bescondová
Celia Aymonierová
Justine Braisazová
1:14:44,7

Pořadí zemí[editovat | editovat zdroj]

Pořadí Země 1. místo 2. místo 3. místo Celkově
1. NorskoNorsko Norsko 3 1 1 5
2. FrancieFrancie Francie 2 2 3 7
3. FinskoFinsko Finsko 1 0 0 1
4. NěmeckoNěmecko Německo 0 2 2 4
5. ŠvédskoŠvédsko Švédsko 0 1 0 1
Celkem 6 6 6 18

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Biatlonový program 2019/20: světový pohár v Novém Městě, MS v Itálii. iSport.cz [online]. [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. 
  2. BMW IBU World Cup Biathlon 4 [online]. Mezinárodní biatlonová unie (dále jen IBU) [cit. 2019-12-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Men 10 km Sprint Competiton [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Men 15 km Mass Start Competition [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Men 4X7.5 km Relay Competiton [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Women 7.5 km Sprint Competiton [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Women 12.5 km Mass Start Competition [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. BMW IBU WORLD CUP BIATHLON - Oberhof; Women 4X6 km Relay Competiton [online]. IBU [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (anglicky)