Svámí Sundaranand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svámí Sundaranand
Narozeníduben 1926
Nellúru
Úmrtí23. prosince 2020 (ve věku 94 let)
Déhrádún
Povolánífotograf, ochránce životního prostředí a klimatický aktivista
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Svámí Sundaranand u své chatky v Gangotri, 2005
Svámí Sundaranand v Gangotri, 2005

Svámí Sundaranand (duben 192624. prosince 2020) byl indický jogín, fotograf, spisovatel a horolezec,; který v Indii hojně přednášel o ohrožení řeky Gangy a ztrátě himálajských ledovců v důsledku globálního oteplování.[1][2][3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Svámí Sundarananda byl studentem jógy mistra Svámí Tapovana Maharaje (1889–1957), který napsal na konci 19. a počátku 20. století o životě s jógou v Himálaji knížku Putování v Himalájích (Wanderings in the Himalayas, Himagiri Vihar).[4] Sundaranand žil se Svámím Tapovanem v tehdy nepřístupné oblasti Gangotri, u pramene Gangy, který je považován za jedno z nejposvátnějších míst Indie.[5][6]

Od roku 1948 žil u Gangy v Gangotri ve výšce 10 400 stop ve skromné chatě (kuti), kterou mu jeho mistr Svámí Tapovan Maharaj po své smrti v roce 1957 později odkázal. Tam Svámí Sundaranand žil o samotě a v nejtěžších zimách bez komfortu a pohodlí.[7] Byl blízkým svědkem postupného zmenšování ledovce Gangotri, ze kterého pramení řeka Ganga, a fotograficky zaznamenal svoji oddanost přírodním krásám indických Himálají. Muzeum věnované ochraně životního prostředí a duchovnímu vedení, které obsahuje himálajské fotografie Svámího Sundarananda, je nyní ve fázi plánování. Bude se nacházet v Gangotri na pozemku Sundarananda.

Jako asketa složil před více než 59 lety slib brahmacharya sadhu a každý den zasvětil důsledným meditacím a dalším duchovním praktikám. Až do svých posledních dní byl hlavním obhájcem ekologické ochrany Himálaje, Gangy a jejího zdroje ledovce Gangotri.

Za padesát let pořídil více než 100 000 fotografií zmenšujícího se ledovce Gangotri v indickém Himálaji. Cestoval po Indii a zvyšoval povědomí o rychlém úpadku Gangotri.

Díky své fotografii přezdívaný „Sádhu, který kliká“, byl také známým horolezcem, protože překonal 25 himálajských vrcholů a dvakrát lezl se sirem Edmundem Hillarym a Tenzingem Norgayem.[8] Sir Edmund Hillary se v 80. letech ve své chatrči Gangotri vzdal úcty Svámí Sundaranandovi.[9] Z ledovce Gangotri říká Svámí Sundaranand:

V roce 1949, když jsem poprvé uviděl ledovec, jsem měl pocit, jako by všechny mé hříchy byly smyty, a skutečně jsem dosáhl znovuzrození.[8]

Svámí Sundaranand je autorem knihy Himalaya: Through the Lens of a Sadhu s více než 425 fotografiemi za šedesát let své práce.[10] Kniha obsahuje také schvalovací dopis bývalého indického předsedy vlády Atala Biháría Vádžpejího.[11][12] Snažil se zachytit v přírodě Věčnost a zdokumentovat region, jaký byl kdysi, se zvláštním důrazem na zasazení semen naděje a inspirace k řešení environmentálních záležitostí oblasti. Nedaleko Gangotri byla postavena vyhlídka a pamětní deska věnovaná Svámího práci a úsilí.

Svámí Sundaranand je námětem celovečerního dokumentu natočeného v jeho domě v Gangotri s názvem Personal Time with Swamiji (Osobní čas se Svámím). Film produkovalo Centrum léčivých umění[13] a režíroval ho Victor Demko.

Názory na globální oteplování[editovat | editovat zdroj]

V posledních šesti desetiletích využil Svámí Sundaranand své společné zájmy ke zvýšení povědomí o Gangě. „Když jsem poprvé přišel do tohoto regionu, byla to jedna z nejkrásnějších částí Himálají,“ říká. „Je těžké si představit čistotu Gangy a hojnost himálajské vegetace a fauny, která tehdy převládala. Nevíme, co jsme krutě zničili.“

Svámí Sundaranand žije v Gangotri od roku 1948, kdy se stal renunciátem, a přijel tam z Ándhrapradéš. Podle jeho slov: „Od té doby se toho hodně změnilo. I když je zde studený vzduch, slunce je drsné. Každým rokem se otepluje. Lidé říkají, že jde o globální oteplování. Říkám, že se jedná o globální varování.“

Znečištění Gangy v rovinách bylo často opakovaným tvrzením, ale podle Sundarananda je vážnější hrozbou znečištění u zdroje. Přisuzoval to nekontrolované výstavbě hotelů a ášramů v Gangotri a vypouštění odpadu z těchto míst, jako jsou fekálie a odpadky, do Gangy. Podle něj „zde nezůstali žádní milovníci prostředí, pouze milovníci peněz“. Zatímco se chrámové město během drsných zimních měsíců každý rok zavírá, vrcholí nekontrolovaná výstavba a kácení stromů. Podle sádhua bylo „na cestě Gaumukh mnoho stromů Bhojbasa vykáceno. Dříve jsem na svých výpravách k ledovci Gaumukh mohl spatřit vzácná zvířata, jako je sněžný leopard a pižmový jelen. Nyní jsou vidět jen zřídka“.

Sádhu byl také vášnivým horolezcem – během svých výprav na ledovec za posledních 10–15 let viděl ledovec ustupovat rychleji než kdykoli předtím. Podle něj byl Gaumukh sotva 1 km od Bhojbasy, ale dnes je od něho 4 km daleko a každý rok ledovec ustoupil nejméně o 10 metrů. Vyjádřil názor, že znečištění Gangy u jejího zdroje a tání himálajských ledovců jsou skutečnými problémy, kterými se ekologové musí naléhavě zabývat, místo aby se stavěli proti stavbě přehrad.[14]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Svámí Sundaranand měl silné spojení s Himálajem, které má jen málo dalších. Vystoupil na desítky jeho vrcholů, několik z nich přes 21 000 stop nad mořem, a přednášel na himálajském institutu Tensing (slavná horolezecká škola). Byl také zručným přírodovědcem, který znal stovky himálajských rostlin a znal tradici a léčivé použití těchto druhů.

Během dne se věnoval tři hodiny meditace a někdy meditoval i v noci až do časných ranních hodin. Nejdůležitější částí jeho života byla meditace, džapa a pránájáma. V mládí byl dokonalým hatha jogínem, ovládal 300 pozic a denně je praktikoval. Byl velmi oddaný ekosystému, ve kterém žil čtyřicet let, a věřil, že „Bůh nebývá v chrámech nebo mešitách, ale je rozptýlen všude na nádvoří přírody.“[12]

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Himalaya: Through the Lens of a Sadhu. [s.l.]: Tapovan Kuti Prakashan, srpen 2001. ISBN 978-81-901326-0-2. 

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Swami Sundaranand na anglické Wikipedii.

  1. BRANCACCIO, David; photographs by John Siceloff. Gangotri: The Clicking Swami. NOW. PBS, 2008-08-01. Dostupné online [cit. 2008-08-06]. (anglicky) 
  2. (Amjad Ali Khan Saraswati Award) [online]. WebDunia, 18. 7. 2015. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Celestial Peaks, Divine Grandeur: The Himalayas through the lens of a sadhu. Sunday Tribune. 13. 1. 2002. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Wanderings in the Himalayas, English Edition, Published by Chinmaya Publication Trust, Madras-3, 1960, translated by T.N. Kesava Pillai, M.A.
  5. आर्ट गैलरी-ध्यान केंद्र बनवाने में जुटे स्वामी सुंदरानंद- Amarujala [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Archived copy [online]. [cit. 2015-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Elixir Magazine, Spring 2006, s. 87
  8. a b Janaki Kremmer. Himalaya's receding glaciers suffer neglect | csmonitor.com. Christian Science Monitor. 3. 1. 2007. Dostupné online [cit. 2008-07-15]. (anglicky) 
  9. Personal Time with Swami-ji, 157 minutový Film, The Center for Healing Arts
  10. B. John Zavrel. Book Review: HIMALAYA: THROUGH THE LENS OF A SADHU. Prometheus:Internet Bulletin for News, Arts, Politics and Science. Podzim 2003. Dostupné online [cit. 2008-07-15]. (anglicky) 
  11. Archived copy [online]. [cit. 2015-03-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. (anglicky) 
  12. a b MALLICK, Anurag; GANAPATHY, Priya. Walk By a River. Deccan Herald. 19. 5. 2013. Dostupné online. (anglicky) 
  13. http://www.thecenterforhealingarts.com
  14. SETHI, Atul. The sadhu who clicks. Times of India. 5 June 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  15. „Personal Time with Swami-ji“ Directed and Edited by Victor Demko, Film Synopsis, The Center for Healing Arts [1]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]