Suzanne Collinsová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suzanne Collinsová
Rodné jménoSuzanne Collins
Narození10. srpna 1962 (61 let)
Hartford
Povoláníspisovatelka, romanopiskyně, scenáristka, autorka sci-fi, autorka dětské literatury, výkonná producentka, novinářka a televizní scenáristka
Alma materIndianská univerzita
Tisch School of the Arts
Alabama School of Fine Arts
Žánrspekulativní fikce
Témataanimovaný film, literární činnost, žurnalistika, televizní pořad, literatura pro děti a mládež, televizní scenáristika, fantasy literatura, science fiction a sci-fi literatura
Významná dílaHunger Games
Gregor the Overlander
OceněníChildren's bookshop prize (2010)
Christopher Award
Geffen Award
Children's Book Award
PodpisPodpis
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suzanne Collinsová (* 10. srpna 1962) je americká spisovatelka, autorka bestsellerových sérií Underworld Chronicles (doslovně Podzemní kroniky) a Hunger Games (doslovně Hladové hry). Vystudovala obor dramatického psaní na New York University, kde získala titul M.F.A. V současnosti[kdy?] žije v Connecticutu se svým manželem, dvěma dětmi a třemi koťaty.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Suzanne Collinsová započala svou spisovatelskou dráhu v roce 1991 jako scenáristka televizních show pro děti. Po setkání s Jamesem Proimosem při práci na jednom z pořadů získala novou inspiraci a vrhla se na psaní vlastních knih pro děti.

Inspirací pro Gregor the Overlander (doslovně Řehoř Suchozemský), první knihu z úspěšné série The Underland Chronicles, jí byla Alenka v říši divů, která by se však nepropadla králičí norou, nýbrž norou lidskou, pod kterou by našla něco úplně jiného něž čajovou sešlost. Poslední kniha z této série s názvem Gregor and the Code of Claw (doslovně Řehoř a kód drápu) vyšla v roce 2007.

V roce 2008 vyšla první kniha trilogie Hunger Games (pod názvem Hunger Games - Aréna smrti vydalo Nakladatelství Fragment na jaře 2010). V této trilogii se inspirovala řeckým mýtem o Theseovi a Minotaurovi a také armádní dráhou svého otce, která jí umožnila lépe porozumět chudobě, hladu a dalším následkům války. Námět na příběh ji napadl ve chvíli, kdy přepínala televizi mezi zprávami z války v Iráku a různými reality show. V roce 2009 vyšel druhý díl Catching Fire (pod názvem Vražedná pomsta vydalo Nakladatelství Fragment na podzim 2010) a závěrečný díl vyšel v srpnu 2010 pod názvem Mockingjay (doslovný překlad Reprodrozd; pod názvem Síla vzdoru byl vydán na jaře 2011 v Nakladatelství Fragment). Jen prvního dílu se prodalo v severní Americe během prvního roku přes 1,5 milionů výtisků, na žebříčku New York Times se udržel titul více než 60 týdnů. Suzanne Collinsová se díky tomuto úspěchu dostala v roce 2010 na seznam nejvlivnějších lidí, sestavovaného magazínem Time.

Filmová práva na trilogii The Hunger Games získala společnost Lions Gate Entertainment. Collinsová spolupracovala i na scénáři ke zfilmování prvního dílu (premiéra 2012), které bylo komerčně velmi úspěšné (rozpočet $78 miliónů, zisk pak $700 miliónů).

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Pentalogie Underworld Chronicles[editovat | editovat zdroj]

  1. Gregor the Overlander (2003) - Gregor a město pod městem (2018)
  2. Gregor and the Prophecy of Bane (2004) - Gregor a zlověstné proroctví (2019)
  3. Gregor and the Curse of the Warmbloods (2005)
  4. Gregor and the Marks of Secret (2006)
  5. Gregor and the Code of Claw (2007)

Trilogie Hunger Games[editovat | editovat zdroj]

  1. Hunger Games (2008) – Aréna smrti (2012)
  2. Catching Fire (2009) – Vražedná pomsta (2013)
  3. Mockingjay (2010) – Síla vzdoru (2014-2015)
  4. The Ballad of Songbirds and Snakes (2020)

Další knihy[editovat | editovat zdroj]

  • Fire Proof: Shelby Woo #11 (1999)
  • When Charlie McButton Lost Power (2005)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]