Sulfinové kyseliny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obecný strukturní vzorec sulfinových kyselin

Sulfinové kyseliny jsou kyseliny obsahující síru s obecným vzorcem RSO(OH).

Často se připravují přímo na místě potřeby okyselením příslušných sulfinátových solí, které jsou obvykle stabilnější než samotné kyseliny a připravují se redukcí sulfonylchloridů.[1] Další možností je reakce Grignardových činideloxidem siřičitým. Sulfináty přechodných kovů lze navíc získat reakcí alkylů těchto kovů s oxidem siřičitým. Nesubstituované sulfinové kyseliny jsou izomery (rovněž nestabilních) kyseliny sulfoxylové.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Sulfinovou kyselinou, jejíž vlastnosti byly dobře prozkoumány, je kyselina fenylsulfinová. Významnou sulfinovou kyselinou je také dioxid thiomočoviny, jenž se získává oxidací thiomočoviny peroxidem vodíku.[2]

(NH2)2CS + 2H2O2 → (NH)(NH2)CSO2H + 2H2O
Strukturní vzorec dioxidu thiomočoviny

Dále lze uvést kyselinu hydroxymethylsulfinovou, často používanou ve formě sodné soli (HOCH2SO2Na), která se používá jako redukční činidlo.

Sulfinátový anion[editovat | editovat zdroj]

Konjugovanými zásadami k sulfinovým kyselinám jsou sulfinátové anionty. V organismech mohou vznikat působením enzymu cysteindioxygenázy na aminokyselinu cystein. Jedním z produktů této reakce je hypotaurin, který je derivátem sulfinové kyseliny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sulfinic acid na anglické Wikipedii.


  1. F. C. Whitmore; F. H. Hamilton. Sodium p-Toluenesulfinic Acid. Org. Synth. 1922, s. 89. DOI 10.15227/orgsyn.002.0089. 
  2. D. Schubart "Sulfinic Acids and Derivatives" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2012, Wiley-VCH, Weinheim. DOI:10.1002/14356007.a25_461

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]