Sula (obec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sula
Správní sídlo Langevåg v roce 2006
Správní sídlo Langevåg v roce 2006
Sula – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátNorskoNorsko Norsko
KrajMøre a Romsdal
Sula
Sula
Sula, Norsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha58,5 km²
Počet obyvatel9 636 (2023)[1]
Hustota zalidnění164,7 obyv./km²
Správa
StarostaJim Arve Røssevoll (od 2015)
Vznik1977
Oficiální webwww.sula.kommune.no
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sula [ˈsʉ̀ːɽɑ]IPA je ostrovní obec v norském kraji Møre a Romsdal. Správním sídlem je Langevåg. Obec leží na stejnojmenném ostrově v tradiční oblasti Sunnmøre.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Na severu přes Hessafjorden a Borgundfjorden sousedí s Ålesundem, na východě je od ålesundských ostrovů Humla, Tørla a Oksenøya oddělen úžinami, na jihu přes Storfjorden sousedí s obcí Ørsta, na jihozápadě přes Sulafjorden s obcí Hareid a na severozápadě přes Breisundet s obcí Giske. Z celkové rozlohy obce 122,97 km² připadá na pevninu 58,51 km². V kraji Møre a Romsdal patří podle rozlohy k nejmenším obcím. Správní sídlo Langevåg je vzdáleno od centra Ålesundu zhruba 4 km vzdušnou čarou a 28 km po pozemních komunikacích. V Langevågu žije zhruba polovina obyvatel. Hustě osídlené jsou však také vesnice Mauseidvåg, Solavågen a Fiskarstrand.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Severní pobřeží ostrova Sula je členité, doprovázené u správního sídla Langevåg četnými menšími ostrovy. Nejvyšším místem je Vardane (Tverrfjellet) se 776,68 metru nad mořem v Sulafjellet.[2] Do ostrova se noří několik zálivů: Veddevika, Storevalen apod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Až do roku 1968 byla Sula součástí obce Borgund, kromě malé části na jihozápadě, která do roku 1958 patřila k obci Hareid. První pokusy stát se samostatnou obcí se objevily v novinách Sunnmørsposten již v roce 1919. V té době měla Sula asi polovinu obyvatel Borgund herad, jak se tehdy nazývala. Návrh nikam nevedl. Když se však Borgund a Ålesund v roce 1968 spojily, boj se rozhořel znovu. Obyvatelé a politici na ostrově Sula se obávali, že se ostrov stane okrajovou částí nové velké obce Ålesund. Od sloučení s Ålesundem až do roku 1977 probíhala vášnivá debata. O oddělení se diskutovalo několikrát. Když norský parlament v roce 1976 rozhodl, že by Sula měla být od Ålesundu oddělena, bitva definitivně skončila.

Průmysl[editovat | editovat zdroj]

Obec byla dříve významnou rybářskou a zemědělskou obcí. Po řadu let byla stěžejním podnikem textilní továrna O.A. Devolds Sønner, která byla založena v Langevågu v roce 1868 a existovala až do roku 1988. Dnes je zde dobře zastoupeno několik průmyslových odvětví, včetně nábytkářského, textilního, loďařského, dopravního a zpracovatelského.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Evropská silnice E39 prochází východní částí obce a s ålesundským ostrovem Oksenøya je spojen mostem Vegsundbrua. S dalšími dvěma obcemi je Sula spojena trajekty.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sula na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. 07459: Alders- og kjønnsfordeling i kommuner, fylker og hele landets befolkning (K) 1986 - 2023. 21. února 2023. Dostupné online.
  2. Høgaste fjelltopp i kvar kommune. Kartverket [online]. Rev. 2022-11-14 [cit. 2023-06-03]. Dostupné online. (norsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]