Státní okresní archiv Svitavy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní okresní archiv Svitavy
Základní informace
Výstavba27. dubna 1960
Poloha
AdresaLitomyšl, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Státní okresní archiv Svitavy se sídlem v Litomyšli je státní okresní archiv s působností pro okres Svitavy, který sídlí v Litomyšli, je organizační složkou Státního oblastního archivu v Hradci Králové (do 31.12.2021 Státní oblastní archiv v Zámrsku).

Archiv vznikl 27. 4. 1960 po velké správní reformě sloučením do té doby samostatných okresních a městských archivů v Litomyšli, Poličce, Moravské Třebové, Svitavách, Březové nad Svitavou, Bystrém a Jevíčku. Až do roku 1999 docházelo k svážení archiválií z prostor zrušených archivů (po zrušení byly archivem nadále využívány jako depozitář). Archiv využíval prostory litomyšlského zámku, hospodářského zázemí zámku a až na konci 90. let se přestěhoval do současného prostoru, což prozatím vyřešilo jeho prostorové potřeby, a archiv nemusí využívat dislokovaný depozitář.

Ke konci roku 2015 spravoval 5041,11 bm. archiválií dělených do 1681 archivních fondů a sbírek.

Ředitelé a vedoucí[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Skřivánek, Milan. Státní okresní archiv Svitavy. In Dějiny a současnost 15, č. 4, (1993), s. 59-60 [anketa: Historie v ohrožení?]
  • Skřivánek, Milan. Státní okresní archiv Svitavy se sídlem v Litomyšli v rekonstruovaném depozitáři. In Archivní časopis 46, č. 1, (1996), s. 21.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]