Huseník lysý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Strmobýl lysý)
Jak číst taxoboxHuseník lysý
alternativní popis obrázku chybí
V popředí huseník lysý (Arabis glabra)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodhuseník (Arabis)
Binomické jméno
Arabis glabra
(L.) Bernh., 1800
Synonyma
  • Turritis glabra[1],
  • strmobýl lysý, strmobýl obecný[2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Huseník lysý (Arabis glabra), často uváděný jako Turritis glabra[1], je hojně rozšířená planě rostoucí štíhlá bylina.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Výskyt v Evropě je ohraničen na západě středním Španělskem a Anglii, na severu střední Skandinávii, na jihu střední Itálii a na východě jižním Balkánem. Oblast jeho výskytu dále postupuje v mírném podnebném pásu po jižním a východním pobřeží Středozemního moře přes Kavkaz, Střední Asii až do východních oblastí Asie. V Severní Americe se vyskytuje téměř v celých Spojených státech severoamerických a na jihovýchodě Kanady. Zavlečen byl i do jihovýchodní Austrálie.

České republice roste po celém území s výjimkou nejvyšších poloh. Má nejraději nezamokřené, vysychavé a na živiny bohaté půdy. Lze ho nalézt na okrajích lesů nebo lesních pasekách, na stráních porostlých řídkými křovinami a okrajích lesních cest nebo lemuje břehy regulovaných malých vodních toků. Vyskytuje se v zásaditých i mírně kyselých půdách, nesnáší zastíněná stanoviště.[1][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to 50 až 110 cm vysoká rostlina s tuhou, přímou a nevětvenou lodyhou. Je ojíněná, ve spodní části chlupatá, světle zelená, na plném slunci jsou listy zespod fialově zbarvené. Přízemní listovou růžici vytvářejí listy kracovité nebo hluboce zubaté, jsou dlouhé do 10 cm a široké až 3,5 cm, shora jsou mírně chlupaté; růžice bývá v době kvetení již uschlá. Střídavě vyrůstající lodyžní listy jsou podlouhlé až kopinaté, odstálé, celokrajné a lysé, na konci jsou zaoblené nebo špičaté, při bázi střelovitě objímavé. Některé spodní listy mohou být i zubaté a lehce peřenoklané. Je to rostlina dvouletá, i když vyklíčí na jaře, kvete až druhým rokem.

Květenství vyrůstající na vrcholu lodyh jsou hroznovitá, bývají složená až ze 25 čtyřčetných pravidelných oboupohlavných květů. Kvetoucí část lodyh může být stejně dlouhá jako zbytek rostliny. Žlutavě bílé, okrouhlé korunní lístky jsou dlouhé 4 až 6 mm a široké 1,5 mm, kališní lístky jsou poloviční velikosti. Tyčinek dlouhých 3 až 4 mm je v květu 6. Kvete v červnu až červenci, opylována je létajícím hmyzem.

Plody jsou čtyřhranné, poněkud smáčknuté šešule, dlouhé až 9 cm, na vzpřímených stopkách šikmo odstálých, V každém pouzdru obsahují po dvou řadách jemně zploštělých okřídlených semen velikých asi 0,7 mm. Otvírají se od spodu nahoru jednožílnými chlopněmi, které se nezkrucují. Semena jsou schopna vyklíčit i za 10 let.[3][5][6][7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c GRIN Taxonomy for Plants: Arabis glabra [online]. United States Department of Agriculture [cit. 2010-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-08. (anglicky) 
  2. BioLib.cz: Huseník lysý [online]. Ondřej Zicha, 18.10.2004 [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. 
  3. a b BOTANY.cz: Huseník lysý [online]. Občanské sdružení Přírodovědná společnost [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. 
  4. GBIF Data Portal: Arabis glabra [online]. Global Biodiversity Information Facility [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Strmobýl obecný [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1904 [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. 
  6. Prairie Wildflowers of Illinois: Arabis glabra [online]. Illinois Wildflowers, John Hilty, [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Flora of North America: Turritis glabra [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. [cit. 2010-12-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]