Street Fighter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Street Fighter
Staré logo Street Fighter
Staré logo Street Fighter
Základní informace
Žánrbojová videohra
VývojářCapcom
VydavatelCapcom
Platformyarkáda
TurboGrafx-16
IBM Personal Computer
Microsoft Windows
Nintendo Entertainment System
Amiga
Super Nintendo Entertainment System
Mega Drive
Commodore 64
Sinclair ZX Spectrum
Amiga CD32
3DO
Sega Master System
Game Boy
Game Boy Advance
PlayStation
Sega Saturn
Dreamcast
PlayStation 2
Xbox
… více na Wikidatech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Street Fighter je série arkádových bojových videoher od japonského vývojáře Capcom. První hra v sérii byla vydána v roce 1987, následovalo šest dalších her hlavní série, různé vedlejší rozšíření a titul vyšel v dalších médiích. Druhý díl z roku 1991 proslavil žánr bojových videoher jeden na jednoho a inspiroval tak mnoho dalších videoher. Je to jedna z nejprodávanějších herních sérií, k roku 2021 se prodalo přes 49 milionu kopií a půl milionu hracích automatů.[1] Street Fighter II je třetí nejvýdělečnější arkádová hra v historii, po Space Invaders a Pac-Manovi.[2]

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Hrací automat Street Fighter

Hlavní hrdinové jsou v prvním díle mladí bojovníci Ryu z Japonska a Ken ze Spojených států, kteří soutěží ve světovém turnaji Street Fighter, aby prokázali svou sílu. Prvních osm počítačově řízených protivníků bylo: bývalý instruktor Šórindži kempó Retsu a nindža Geki z Japonska, šampion karate Joe a boxer Mike ze Spojených států, odborník na čínský box Lee a starší Kung-fu bojovník Gen z Číny, vyhazovač Birdie a bodyguard Eagle z Anglie. Po poražení těchto osmi vyzyvatelů se s hráčem utkají v Thajsku poslední dva protivníci: mistr Muay Thai Adon a jeho mentor Sagat, pověstný „císař Muay Thai“.

Ve druhém díle se vrací Ryu a Ken a přibylo šest nových postav: japonský sumo bojovník E. Honda, člen speciálních sil letectva Spojených států Guile, sovětský bojovník sambo Zangief, čínská členka Interpolu Chun-Li, indický mistr jógy Dhalsim a mutant vytvořený Shadaloo organizací Blanka z Brazílie. Další čtyři počítačově řízení protivníci byly: americký boxer Balrog, španělský toreador Vega, Muay Thai bojovník Sagat a hlavní padouch M. Bison, který chce se svou organizací Shadaloo ovládnout svět.

V dalších rozšířených PC verzí druhého dílu byli představené tyto postavy: filmová hvězda Fei Long z Hongkongu, kickboxer Dee Jay z Jamajky, indián T. Hawk z Mexika, agentka MI6 Cammy z Anglie, japonský bojovník nindžutsu Guy, americký vůdce gangu Sodom, bývalý kapitán letectva Spojených států Charlie Nash, italská mystická věštkyně Rose, bojovník karate Dan z Hongkongu, japonská studentka Sakura, německý bojovník eskrima Rolento a japonský bojovník temné síly Akuma.

Třetí díl představil postavy: kickboxer Alex z New Yorku, boxer Dudley z Anglie, mutant Necro z Ruska, bojovnice capoeira Elena z Keni, ninja bojovnice Ibuki, japonský poustevník Oro, brazilský student Sean, dvojčata Yun a Yang z Hongkongu, a hlavní padouch Gill.

Ve čtvrtém díle se objevily tyto nové postavy: francouzský MMA bojovník s amnézií Abel, americká tajná agentka Crimson Viper, zápasník Lucha Libre El Fuerte, bývalý učitel Ryu a Kena mistr Gouken, obézní americký kung-fu bojovník Rufus, jeden z geneticky upravených lidí vytvořený pro M. Bisona a finální boss Seth.

Pátý díl přinesl nové postavy: bojovnice brazilského jiu-jitsu Laura, bojovnice mixovaných stylů vytvořených její bohatou rodinou Karin, aztécký válečník Necalli, japonská wrestlingová zápasnice R. Mika, bojovník z Blízkého východu Rashid a zástupce M. Bisona v Shadaloo organizaci F.A.N.G.

Hry série[editovat | editovat zdroj]

Hrací automat Super Street Fighter IV

Crossover série[editovat | editovat zdroj]

Ostatní média[editovat | editovat zdroj]

Na motivy hry vyšlo několik animovaných a hraných filmů, komiksů a mang. Z nichž nejznámější je hraný film Street Fighter: Poslední boj z roku 1994, v hlavních rolích byl obsazen Jean-Claude van Damme, Ming-Na Wen, Kylie Minogue a Raul Julia. Další byly japonský anime film Street Fighter II Movie (1994), americký animovaný seriál Street Fighter: The Animated Series (1995) a japonský anime seriál Street Fighter 2: V (1995), japonský anime film Street Fighter Zero: The Animation (1999), japonský animovaný film Street Fighter IV: The Ties That Bind (2009) a britský hraný seriál Street Fighter: Assassin's Fist (2014).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Game Series Sales, Product Data. Capcom [online]. 2021-11-13. Dostupné online. 
  2. World of Warcraft Leads Industry With Nearly $10 Billion In Revenue. GameRevolution [online]. 2017-01-26. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]