Strategická průmyslová zóna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Strategické průmyslové zóny představují strategické projekty, které jsou uskutečňovány v oblasti průmyslových nemovitostí v rámci České republice za pomocí tzv. Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Podle agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest můžeme tyto objekty definovat jako: „Zóny o výměře minimálně 200 ha nebo o výměře nejméně 100 ha, kdy je zóna realizována v zastavěném, ale nevyužívaném území. Dále jsou to rovněž zóny připravované pro významného či vážného investora, který se zaváže k realizaci významné výše investice a s tím i k vytvoření určitého počtu pracovních míst.“  Strategické průmyslové zóny vznikají nejčastěji v oblastech, kde je předpokládáno, že rozvoj těchto lokalit umožní velké zvýšení regionální úrovně a tím i zvýšení podílu vstupu investorů do České republiky. Jejich primárním cílem je tedy zisk strategických investorů z oblasti vyspělých technologií zpracovatelského průmyslu, či investorů podílejících se na budování a rozvoji technologických center, center strategických služeb a vytváření pracovních míst v oborech vědy a výzkumu. Příprava strategických zón probíhá vždy ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu, agentury CzechInvest a zástupců krajské a místní samosprávy.[1]

Seznam strategických průmyslových zón v České republice[editovat | editovat zdroj]

Název Kraj Investor
SPZ Kolín – Ovčáry Středočeský Toyota-PSA
SPZ Drahotuše – Struhlovsko Olomoucký LG. Philips Displays
SPZ Brno Černovická terasa Jihomoravský Honeywell
SPZ Most – Joseph Ústecký Nemak
SPZ Žatec – Triangle Ústecký -
SPZ Nošovice Moravskoslezský Hyundai
SPZ Ostrava – Mošnov Moravskoslezský -
SPZ Cheb Karlovarský -
SPZ Holešov Zlínský -
SPZ Přerov – Bochoř Olomoucký -
SPZ Solnice - Kvasiny Královéhradecký Škoda Auto

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

První strategickou průmyslovou zónou, která se začala v roce 1999 připravovat, byla průmyslová zóna Drahotuše – Stuhlovsko v Olomouckém kraji. Tato průmyslové zóna byla budována pro investiční záměr společnosti Phillips. Další podpořenou zónou byla zóna Kolín – Ovčáry, která byla budována pro strategického investora, a nakonec do této zóny vstoupilo konsorcium společností Peugeot Citroën Automobiles S.A. a Toyota Motor Corporation. Následovala průmyslová zóna Černovická terasa. Do roku 2004 byly podpořeny ještě zóny Most – Joseph, Žatec – Triangle a část průmyslového areálu Škody Plzně (revitalizace). Do roku 2004 byly ta jako strategické průmyslové zóny odsouhlasené vládou ČR SPZ Cheb a SPZ Nošovice. Vybírali se v této době další možní strategické průmyslové zóny, a to z několika návrhů, například zóny Solnice – Kvasiny, Ostrava Mošnov, letiště Holešov nebo Nýřany – Tlučná.[2]

Zóna Ostrava Mošnov získala statut strategické průmyslové zóny v roce 2005[1] stejně, tak průmyslová zóna Solnice – Kvasiny[3] v Královéhradeckém kraji. Zóna Holešov získala statut SPZ pak v roce 2006.[4] V roce 2011 agentura Czech Invest operovala s pěti strategickými zónami, které nebyli zcela naplněné a to Ostrava – Mošnov, Žatec Triangel, Most – Joseph, Holešov a Kolín – Ovčáry. V následujících letech se povedlo zaplnit zóny Kolín – Ovčáry a Žatec – Triangel. Rovněž se postupně i měnila pravidla pro podporu průmyslových zón a definice strategických projektů. V roce 2016 to byla jedna z následujících tří možností.[5]

  1. Průmyslová zóna o výměře nejméně 100 ha, resp. 50 ha v případě Brownfield označená za strategickou Správcem programu na základě doporučení Určené organizace.
  2. Průmyslová zóna o výměře nejméně 30 ha v okresech s mírou nezaměstnanosti nejméně o 50 % vyšší, než je průměrná míra nezaměstnanosti v České republice označená za strategickou Správcem programu na základě doporučení Určené organizace.
  3. Průmyslová zóna označená za strategickou Vládou ČR.

V tomto roce Vláda ČR schválila i další strategickou průmyslovou zónu a to Přerov – Bochoř,[6] tato zóna však ležela v roce 2021 stále ladem.[7] V současnosti není již vypsán program, který by přímo nějak definoval strategickou zónu a jde se spíš cestou menších technologických parků.[8] Zóny Ostrava – Mošnov, Most – Joseph a Holešov jsou v systému investičních pobídek označeny jako zvýhodněné průmyslové zóny,[9] čili stát se stále snaží o obsazení těchto zón.

Program na podporu rozvoje průmyslových zón[editovat | editovat zdroj]

Program na podporu rozvoje průmyslových zón je financován ze státního rozpočtu a podporuje zóny s investorem, který získá investiční pobídky nebo strategické projekty. Program obsahuje mimo jiné další čtyři podprogramy, které se zabývají jednotlivými možnostmi budování a revitalizací průmyslových zón. Program však nehradí výdělečné inženýrské sítě jako např. voda, kanalizace, elektřina apod.[10]

Podprogramy[editovat | editovat zdroj]

  • Příprava průmyslových zón
  • Regenerace nevyužívaných průmyslových areálů (brownfield)
  • Výstavba a rekonstrukce nájemních objektů
  • Akreditace průmyslových zón – zvyšování konkurenceschopnosti průmyslových zón

Mezi příjemce podpory řadíme rozvojové společnosti, podporované podniky, územní a samosprávné celky a jejich svazky.[10]

Podpora je realizována pomocí[editovat | editovat zdroj]

  • Přímé dotace
  • Dotace na hrazení úroků z bankovních úvěrů
  • Dotace na hrazení splátek jistiny z bankovních úvěrů formou návratné finanční výpomoci[10]

Výše podpory[editovat | editovat zdroj]

  • Nákladová mezera – liší se podle typu projektu a příjemce podpory – zpravidla ve výši 46 % uznatelných nákladů, 75 % u některých projektů měst a obcí, v případech rozvoje, regenerace, či výkupu u Strategického podnikatelského parku až 100 % uznatelných nákladů.
  • Na marketing a management podnikatelských nemovitostí – podpora je poskytována formou dotace v maximální výši 400 000 Kč na úhradu až 80 % účelně vynaložených nákladů spojených s účastí na školení, s pořízení technického a programového vybavení s přípravou a pořízením marketingových materiálů. [10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Strategické průmyslové zóny v České republice Strategic Industrial Zones in the Czech Republic - PDF Free Download. adoc.pub [online]. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Důvodová zpráva, Příprava strategických průmyslových zón v ČR [online]. Ministerstvo průmyslu a obchodu [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  3. Strategická průmyslová zóna Solnice - Kvasiny [online]. Cirihk.cz [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  4. KARHAN, Pavel. Průmyslová zóna je důležitou součástí Holešovska [online]. www.holesov.kdu.cz, 2020-08-19 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  5. Pravidla programu na podporu Podnikatelských nemovitostí a infrastruktury [online]. Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, 2016 [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  6. Vláda schválila vybudování Strategické průmyslové zóny Přerov-Bochoř [online]. Czechinvest.org, 2016-04-13 [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  7. POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ, Petra. Strategická průmyslová zóna leží dál ladem. Přerovský deník [online]. 2021-03-23 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  8. PETR, David. Podnikatelské nemovitosti [online]. Czechinvest.cz [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  9. Investiční pobídky pro zpracovatelský průmysl v České republice [online]. Czechinvest.cz [cit. 2022-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-12-01. 
  10. a b c d Financování a podpora průmyslových zón [online]. Prumyslove-zony.cz [cit. 2022-11-30]. Dostupné online.