Stonoha obrovská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxStonoha obrovská
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenstonožkovci (Myriapoda)
Třídastonožky (Chilopoda)
Řád(Scolopendromorpha)
Čeleďstonohovití (Scolopendridae)
Rodstonoha (Scolopendra)
Binomické jméno
Scolopendra gigantea
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stonoha obrovská (Scolopendra gigantea) je druh stonožky žijící v pralesích tropické Jižní Ameriky a na antilských ostrovech. Dosahuje délky 25 až 30 centimetrů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tělo je zploštělé, na hřbetě hnědě až černě zbarvené. Je děleno na 21–23 článků, každý z nich má jeden pár končetin, které jsou jasně žlutě zbarveny, stejně jako břicho (aposematismus). Přední pár nohou je přeměněn v kusadla, opatřená jedovými žlázami. Poslední pár končetin je výrazně delší než ostatní a neslouží k pohybu, ale k obraně nebo uchopení kořisti. Hlava je kryta chitinovým štítem a je opatřena párem tykadel. Zrak má stonoha slabý a orientuje se převážně pomocí chemoreceptorů.

Stonoha žije samotářsky, aktivní je převážně v noci. Je dravá, pohybuje se velmi rychle a také obratně šplhá. Loví hmyz, ještěrky, ale i drobné ptáky a savce. V jeskyních se dokáže zavěsit ke stropu a chytat netopýry v letu. Je velmi agresivní, její kousnutí je bolestivé a způsobuje několikadenní nevolnost a horečku, pro zdravého dospělého člověka však nebývá smrtelné. Menší živočichy však dokáže spolehlivě usmrtit.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MIHULKA, Stanislav. Agresivní stonohy složí 15krát těžší kořist díky speciálnímu jedu. OSEL.cz [online]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]