Stezka korunami stromů Bellitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stezka korunami stromů Beelitz-Heilstätten byla otevřena v roce 2015 jako první braniborská stezka korunami stromů, na místě bývalého zařízení pro léčení plic žen v Beelitz-Heilstätten v Braniborsku. Tento zážitkový areál kromě samotné stezky korunami stromů zahrnuje také rozhlednu a bistro. Areál je přizpůsoben pro rodinné výlety s dětmi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stezka korunami stromů Beelitz-Heilstätten s délkou 320 metrů vede mezi dvěma vchody jako dřevěný chodník o šířce 2,2 m na mírně zakřivené ocelové konstrukci ve výšce mezi zhruba 17 a 23 metry nad zemí. Západní přístup je díky výtahu bezbariérový[1] nebo je možné použít schody. Místo má svoji zvláštní, někdy až morbidní, atmosféru a dýchá historií.[zdroj?]

Cesta prochází zříceninou pavilonu B IV pro léčení plicních problémů u žen, tzv. Alpenhaus, zničeného požárem v roce 1945. Jsou tam pozůstatky starého inventáře, zbytky předchozí konstrukce střechy a stromy, které rostou na střeše budovy již téměř 60 let, jsou na dosah.[2] Informační tabule podél cesty vysvětlují historii různých budov léčebných zařízení a rozmanitost rostlin v lesoparku. Krátce před koncem cesty je další přístup poblíž severovýchodního rohu Alpenhausu, ale pouze po schodech.

Stezka korunami stromů prošla v roce 2020 rozšířením, které proběhlo bez přerušení jejího provozu.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten na německé Wikipedii.

  1. Detailansicht. www.barrierefrei-brandenburg.de [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  2. a b JESPERSEN, Ellen. Baum und Zeit [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]