Stewart Granger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stewart Granger
Narození6. května 1913
Kensington
Úmrtí16. srpna 1993 (ve věku 80 let)
Santa Monica
Alma materWebber Douglas Academy of Dramatic Art
Epsom College
ChoťElspeth March (1938–1948)
Jean Simmonsová (1950–1960)
DětiTracy Granger
RodičeFrederica Eliza Lablache Stewart[1]
PříbuzníBunny Campione (neteř)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stewart Granger (6. května 1913, Londýn16. srpna 1993, Santa Monica) byl anglický herec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako James Lablache Stewart – aby si ho nepletli s Jamesem Stewartem, vystupoval pod příjmením své babičky Grangerové. Jeho otec byl armádní důstojník, matka pocházela z umělecké rodiny a jejím předkem byl operní pěvec Luigi Lablache.

Původně chtěl být lékařem, pak vystudoval Webber Douglas Academy of Dramatic Art a hrál u Hull Repertory Theatre Company. Od dvaceti let účinkoval ve filmech jako komparsista, první větší roli měl ve filmu Thorntona Freelanda So This Is London v roce 1939. Za druhé světové války sloužil u jednotky Black Watch. Ve čtyřicátých letech vynikl v romantických melodramatech společnosti Gainsborough Pictures.[2] V roce 1951 ho časopis Kinematograph Weekly vyhlásil nejpopulárnějším britským hercem.[3] V padesátých letech působil v Americe, kde hrál v dobrodružných filmech Doly krále Šalamouna, Zajatec ze Zendy, Scaramouche, Poslední lov a Na sever Aljašky. V roce 1956 získal americké občanství a provozoval ranč v Arizoně.

Počátkem šedesátých let se vrátil do Evropy. Ztvárnil postavu Old Surehanda v adaptacích Karla Maye Petrolejový princ, Mezi supy a Old Surehand, objevil se také v detektivce Znamení trojúhelníku a ve válečném filmu Divoké husy.[4] Hrál Sherlocka Holmese ve zfilmování Psa Baskervillského objevil se také v televizních seriálech To je vražda, napsala a Dědictví Guldenburgů. Poslední film natočil v roce 1989. Vydal vzpomínkovou knihu Sparks Fly Upward.

Byl třikrát ženatý (první manželkou byla Elspeth Marchová, druhou Jean Simmonsová a třetí Caroline LeCerfová) a měl čtyři děti. Zemřel ve věku osmdesáti let na rakovinu prostaty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oxford Dictionary of National Biography. Oxford. 2004. Dostupné online.
  2. Stewart Granger | British actor (1913–93). Silver Sirens [online]. [cit. 2022-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. TOP STAR IN BRITAIN. News. 20 Pro 1951. Dostupné online [cit. 2022-03-07]. 
  4. Old Surehand Review - The Spaghetti Western Database. www.spaghetti-western.net [online]. [cit. 2022-03-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]