Steve Keen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Steve Keen
Narození28. března 1953 (71 let)
Sydney
Alma materSydneyská univerzita
Povoláníekonom a autor
ZaměstnavateléZápadosydneyská univerzita (1996–2013)
Kingston University
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Steve Keen (* 28. března 1953 Sydney) je australský ekonom a spisovatel. Sám se považuje za postkeynesiánce a kritizuje neoklasickou ekonomii jako nekonzistentní, nevědeckou a empiricky nepodloženou. Keenovy názory na ekonomii nejvíce ovlivnili John Maynard Keynes, Karl Marx, Hyman Minsky, Piero Sraffa, Augusto Graziani, Joseph Alois Schumpeter, Thorstein Veblen a François Quesnay. Hypotéza Hymana Minského o finanční nestabilitě tvoří hlavní základ jeho významného přínosu ekonomii[1], který se soustředí především na matematické modelování a simulaci finanční nestability.

Keen dříve působil jako docent ekonomie na University of Western Sydney, dokud v roce 2013 nepožádal o dobrovolné propuštění z důvodu uzavření ekonomického programu na této univerzitě.[2] Na podzim 2014 se stal profesorem a vedoucím Fakulty ekonomie, historie a politiky na Kingstonské univerzitě v Londýně. Působil také jako vědecký pracovník v Centru pro rozvoj politiky (Centre for Policy Development). Poté odešel do důchodu a je financován z crowdfundingu, aby mohl provádět nezávislý výzkum a také působit jako Významný výzkumný pracovník v Institutu pro strategii odolnosti a bezpečnosti na University College London.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Steve Keen na anglické Wikipedii.

  1. Manifesto [online]. [cit. 2023-04-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Debtwatch economist Steve Keen takes UWS to Fair Work Commission, but uni gets ready to fire back [online]. 20 January 2013 [cit. 2014-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 15 July 2014. 
  3. ISRS | People. isrs [online]. [cit. 2023-04-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]