Stegnosperma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Stegnospermataceae)
Jak číst taxoboxStegnosperma
alternativní popis obrázku chybí
Stegnosperma cubense
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
ČeleďStegnospermataceae
RodStegnosperma
Beth., 1844
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stegnosperma je jediný rod čeledi Stegnospermataceae vyšších dvouděložných rostlin z řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales). Jsou to liánovité dřeviny, rostoucí ve 3 druzích v Mexiku, Střední Americe a na Karibských ostrovech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Stegnosperma jsou keře a liány s dužnatými střídavými listy bez palistů. Listy jsou řapíkaté, vejčité, oválné nebo obvejčité, s celokrajnou čepelí a zpeřenou žilnatinou.

Květy jsou pravidelné, pětičetné, ve vrcholících nebo hroznovitých latách. Kališní i korunní lístky jsou volné, kalich je vytrvalý. Tyčinek je 10, jsou volné nebo přirostlé k bázi koruny, navzájem na bázi srostlé. Semeník je svrchní, srostlý ze 3 až 5 plodolistů, s jedinou komůrkou a volnými krátkými zahnutými čnělkami. V každém plodolistu je jediné vajíčko. Plodem je tobolka se 3 až 5 chlopněmi. Semena jsou téměř celá obalená dužnatým míškem.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Stegnosperma zahrnuje 3 druhy. Druh S. cubense je rozšířen v Mexiku, Střední Americe a na Karibských ostrovech, zbývající druhy jsou endemity Mexika.[2][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Stegnosperma byl v minulosti často řazen do čeledi líčidlovité (Phytolaccaceae), od níž se odlišuje přítomností koruny v květech a anatomickými znaky.[2] Někteří autoři (Dahlgren, Tachtadžjan) jej řadili do samostatné čeledi Stegnospermataceae v rámci řádu hvozdíkotvaré (Caryophyllales) stejně jako je tomu dnes.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Stegnospermataceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-01-04. 
  2. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  3. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]