Kostel svatého Klimenta (Solingen)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z St. Clemens (Solingen))
Kostel svatého Klimenta
Kostel sv. Klimenta v Solingenu
Kostel sv. Klimenta v Solingenu
Místo
StátNěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníKlement I.
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Další informace
AdresaSolingen, NěmeckoNěmecko Německo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Klimenta (německy St. Clemenskirche) je katolický farní kostelSolingenu. Je zasvěcen Klementovi I. V letech 1890–92 byl vybudován v neogotickém stylu podle plánů Franze Schmitze a obnoven v padesátých letech 20. století poté, co stavba byla během války těžce poškozena.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel je trojlodní halový kostel s příčnou lodí a dvěma věžemiprůčelí. Zabírá plochu asi 1000 m². Výška klenby je 17,50 m, střechy 29,00 m. Věže měří 60 m.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Oltář tvořený bílým mramorovým blokem pochází z roku 1960. Od roku 1978 je zdoben bronzovými reliéfy. Na těchto deskách jsou výjevy: Ráj – Vyhnání z ráje – Kain zabíjí Abela – Melchisedechova oběť – Abraham obětující Izáka – Ukřižování Krista.

Kříž za oltářem, navržený Hannsem Rheindorfem, nese Krista bez trnové koruny připomínající Gerokrucfixkatedrále sv. Petra v Kolíně nad Rýnem.

V roce 1984 byla boční kaple přestavěna do současné podoby. Tabernákulum stojí na kamenném podstavci, který je zdoben měděnými deskami.

Bohatě zdobená neogotická kazatelna z roku 1899 se již nepoužívá. Varhany od firmy Seifert byly postaveny v roce 1958 a skládají se z 3380 píšťal, 46 registrů a 3 manuálů a jsou to největší kostelní varhany v Solingenu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St. Clemens (Solingen) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]