Střelba v Petřvaldu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střelba v restauraci Sokol
Mrtví lidé5 (včetně pachatele)
Datum8. března 2009
Místorestaurace Sokol, Petřvald, Česko
Motivosobní spory
PachatelRaif Kačar
Potrestání pachatelepachatel zemřel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Střelba v Petřvaldu byl útok aktivního střelce, který se odehrál 8. března 2009 v jednu hodinu ráno středoevropského času v restauraci Sokol v Petřvaldu v okrese Karviná. 42letý Makedonec Raif Kačar zastřelil čtyři lidi, kteří v podniku slavili narozeniny jedné z pozdějších obětí, a poté se pokusil o sebevraždu. Motivem byly osobní spory. Použitá zbraň byla držena nelegálně.[1] Jednalo se o první masovou střelbu (tj. střelbu se 4 a více mrtvými) v moderní historii samostatné ČR.

V noci ze soboty na neděli zhruba v jednu hodinu v noci vstoupil do restaurace Sokol Makedonec Raif Kačar. Tou dobou se v restauračním zařízení nacházelo deset osob, které byly na oslavě padesátin. Ihned po vstupu začal pachatel po osazenstvu střílet.[2] Dle policie útočník své oběti na místě doslova popravoval.[3] Střelbu nepřežily čtyři osoby – jeho bývalá přítelkyně, její padesátiletý otec, její matka a současný přítel jeho bývalé přítelkyně.

Útočník zemřel v ostravské nemocnici na následky zranění o čtyři dny později, 12. března 2009.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Muž zastřelil čtyři lidi a pak vystřelil na sebe. moravskoslezsky.denik.cz [online]. [cit. 2019-12-24]. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. Petřvald: Čtyři mrtví na rodinné oslavě, po zavražděné dívce zůstala holčička. karvinsky.denik.cz. 2009-03-08. Dostupné online [cit. 2019-12-24]. 
  3. VIDEO: Muž na Karvinsku zastřelil na oslavě expřítelkyni s partnerem a rodiči. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2019-12-24]. Dostupné online. 
  4. Makedonec, který v Petřvaldu zastřelil čtyři lidi, zemřel. iDNES.cz [online]. 2009-03-12 [cit. 2019-12-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]