Střelba na základní škole v Bělehradě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střelba na základní škole v Bělehradě
Truchlící občané ma místě tragédie
Truchlící občané ma místě tragédie
Mrtví lidé9
Zranění lidé7
Datum3. května 2023
MístoZákladní škola Vladislava Ribnikara, Vračar, Bělehrad, Srbsko
Pravděpodobný pachatelKosta Kecmanović[1]
Použité zbranědvě pistole: CZ 75 Shadow
Ruger MK ráže .22 LR
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ve středu 3. května 2023 ráno kolem 8.00 hodin došlo ke střelbě na základní škole Vladislava Ribnikara v Bělehradě v Srbsku, kdy 13letý chlapec zastřelil člena ochranky a 8 vrstevníků a dalších 7 zranil. (Po přibližně 14 dnech boje o život v nemocnici zemřela další dívka – Angelina Aćimović.) Celkem přišlo o život 10 lidí. Po činu, na který se dopředu připravoval, na sebe sám zavolal policii, která jej zadržela, ale kvůli nízkému věku není chlapec trestně zodpovědný. Chlapec, dle spolužáků byl introvert s dobrými studijními výsledky, byl následně předán na psychiatrii.[2]

Průběh útoku[editovat | editovat zdroj]

Útok trval několik minut. Chlapec vešel do školy a u vchodu zastřelil člena ochranky (Dragan Vlahović 53), dvě dívky pátého ročníku (Ana Božović 11, Bojana Asović 11) a jednu dívku sedmého ročníku (Sofija Negić 14). Poté se přesunul do jeho třídy na hodinu dějepisu, kde těžce zranil učitelku (Tatjana Stevanović 43) a šest dalších spolužáků (Helena Komnenović 14, Andrej Batinić 13, Vladimir Popović 14, Jovan Dimitrović 14, Vukan Živković 14 a Angelina Aćimović 14, která po 12 dnech podlehla zraněním). Mrtvých ve třídě bylo 6 (Adriana Dukić 14, Katarina Martinović 12, Ema Kobiljski 13, Mara Anđelković 14, Andrija Čikić 14 a Angelina Aćimović 14, která podlehla zraněním po 12 dnech boje v nemocnici). Pachatel si předem připravil seznam žáků, které zlikviduje. Střelná zbraň patřila otci. Po činu na sebe sám zavolal policii. Motiv jeho činu není jasný. Některá média uváděla, že se jednalo o pomstu dívkám, které ho údajně šikanovaly. Toto však později bylo vyvráceno.[3]

Oběti[editovat | editovat zdroj]

Mrtví lidé
Jméno a příjmení Věk Popis
Dragan Vlahović 53 člen ochranky
Ana Božović 11 žákyně páté třídy
Bojana Asović 11 žákyně páté třídy
Sofija Negić 13 žákyně sedmé třídy
Mara Anđelković 13 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele
Katarina Martinović 12 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele
Adriana Dukić 14 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele
Angelina Aćimović 14 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele, zemřela po dvanácti dnech v nemocnici
Ema Kobiljski 13 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele, pokusila se zastavit pachatele, a tím zachránila 7 spolužáků
Andrija Čikić 14 žák sedmé třídy, spolužák pachatele a výborný pianista
Zranění lidé
Jméno a příjmení Věk Popis
Tatjana Stevanović 43 učitelka dějepisu
Helena Komnenović 14 žákyně sedmé třídy a spolužačka pachatele
Vladimir Popović 14 žák sedmé třídy a spolužák pachatele
Veljko Milošević 13 žák sedmé třídy a spolužák pachatele
Andrej Batinić 14 žák sedmé třídy a spolužák pachatele
Jovan Dimitrijević 14 žák sedmé třídy a spolužák pachatele

Důsledky[editovat | editovat zdroj]

Vláda Srbska uspořádala ve 13:15 místního času mimořádnou mediální konferenci, které se zúčastnili ministr školství Branko Ružić , ministryně zdravotnictví Danica Grujičić , ministr vnitra Bratislav Gašić a šéf bělehradské policie Veselin Milić. Na konferenci byly vyhlášeny tři dny smutku počínaje 5. květnem. Vyučování ve školách je do konce dne přerušeno. Na konferenci byl zveřejněn podrobný průběh střelby, počet mrtvých a zraněných, stav zraněných a totožnost pachatele. Bylo oznámeno, že Ústav duševního zdraví aktivuje dvě telefonické poradenské linky a zvýší přístup k osobnímu poradenství pro ty, kteří cítí potřebu psychologické podpory.  V Transfuzním ústavu bylo organizováno i dobrovolné dárcovství krve pro zraněné studenty.

V 18:00 se konala zvláštní tisková konference, které se zúčastnil prezident Srbska Aleksandar Vučić. Uvedl, že srbské vládě navrhne deset opatření , aby se podobným tragédiím v budoucnu zabránilo. Jedním z nich je snížení minimálního věku pro trestní odpovědnost ze čtrnácti na dvanáct.

Na tiskové konferenci Ružić řekl, že při střelbě byl evidentní rakovinný, zhoubný vliv internetu, videoher a takzvaných západních hodnot. Toto prohlášení bylo kritizováno jak opozičními politickými stranami a nevládními organizacemi, tak veřejností.

Nezávislý svaz pedagogických pracovníků Srbska oznámil, že od 4. května pozastaví práci ve všech školách.  Svaz školství Srbska oznámil, že od 5. května uspořádá generální stávku a vyzval vládu, aby vytvořila podmínky pro normální a bezpečný život dětí a zaměstnanců ve školství.

Strana srbského slibu požádala o urychlené zasedání Výboru pro vzdělávání Národního shromáždění Srbska , zatímco Hnutí za obnovu Srbského království požadovalo, aby byly zakázány všechny reality show, které oslavují násilí .

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Před základní školou a kolem ní se po střelbě sešly stovky občanů včetně rodičů žáků základní školy.  Později protestovali před budovami ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství, kde požadovali rezignaci ministra Ružiće.

Národní divadlo v Bělehradě oznámilo, že do 7. května přerušuje veškerou činnost.

Občané Bělehradu, Nového Sadu, Niše, Kragujevace, Jagodiny, Nového Pazaru, Kraljeva, Užice, Valjeva, Kruševace, Čačaku, Prištiny, Baru, Podgorici, Banja Luky, Sarajeva, Záhřebu, Lublaňe, Skopje zaplatili obětem oběti a mnoha dalším městům

Prezident Srbska Aleksandar Vučić se téhož dne obrátil k veřejnosti ohledně střelby s tím, že vládě Srbska navrhne nová opatření v oblasti vyzbrojování , včetně snížení minimální věkové hranice pro trestní odpovědnost ze 14 let. do 12 let.

Vláda Republiky Srbsko přijala opatření následující den.  Kancelář UNICEF v Srbsku oznámila, že škola „není místem pro násilí jakéhokoli druhu“, zatímco srbský patriarcha Porfirije ji popsal jako „katastrofu“.  Rada ministrů Bosny a Hercegoviny vyhlásila po střelbě 5. květen v zemi za národní den smutku, zatímco vláda Černé Hory vyhlásila 7. květen za den smutku.

Branko Ružić na tiskové konferenci řekl, že „rakovinný, zhoubný vliv internetových videoher, takzvaných západních hodnot, je evidentní ve střelbě“.  Kvůli tomuto prohlášení vyzvaly některé opoziční strany k jeho rezignaci, včetně Iniciativy mládeže za lidská práva a Nezávislého svazu pedagogických pracovníků Srbska, které oznámily, že od 4. května pozastaví práci ve všech školách.

Vzdělávací unie Srbska oznámila, že od 5. května uspořádá generální stávku, a vyzvala vládu, aby „vytvořila podmínky pro normální a bezpečný život dětí a zaměstnanců ve vzdělávacím systému“.  Bývalý ministr školství Srđan Verbić vyjádřil svůj nesouhlas s odvoláním Ružiće, ale řekl, že „pro celou situaci by bylo dobré, kdyby nabídl svou rezignaci jako osobní akt“, zatímco Mladen Šarčević řekl, že střelba „byla primárně způsobena nepozorností rodičů“.

Strana Zavetnici požádala o urychlené zasedání Výboru pro vzdělávání Národního shromáždění Srbska , zatímco Hnutí pro obnovu Srbského království požadovalo zákaz „všech programů reality, které oslavují násilí“.  Starosta Bělehradu Aleksandar Šapić vyjádřil soustrast a dodal, že vedení města „poskytne rodinám všemožnou pomoc“.

4. května oblékl KK Partizan ve čtvrtém utkání play off Euroligy v Bělehradě na počest obětí střelby celočerné dresy. Slovinský basketbalový hráč Luka Dončić nabídl, že zaplatí pohřební náklady zabitých při střelbě.

Kondolenční zprávy[editovat | editovat zdroj]

Velký počet mezinárodních představitelů, představitelů států a mezinárodních organizací útok odsoudil a vyjádřil soustrast rodinám obětí a nabídl jim podporu i podporu zraněným a všem postiženým střelbou na základní škole "Vladislav Ribnikar"

Copycat efekt[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ухапшен отац дечака који је извршио масакр у школи, Гашић: Заједно су ишли у стрељану. Политика [online]. 2023-05-03 [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. ČTK. 13letý chlapec, který ve škole v Srbsku zabil devět lidí, nemůže být kvůli nízkému věku trestně stíhán. iROZHLAS.cz [online]. Český rozhlas, 2023-05-03 [cit. 2023-05-03]. Dostupné online. 
  3. MAXOVÁ, Barbora. Ve škole v Bělehradě střílel student. Události [online]. Česká televize, 2023-05-03 [cit. 2023-05-03]. Stopáž 38:00. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]