Státní fond kinematografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Státní fond kinematografie
Veletržní palác, sídlo fondu
Veletržní palác, sídlo fondu
Vznik2013
Právní formastátní fond
SídloVeletržní palác, Česko
Souřadnice
Oficiální webfondkinematografie.cz
Datová schránkang8unnb
IČO01454455 (VR)
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Státní fond kinematografie je český státní fond zřízený za účelem podpory českých filmů a filmařů.[1] Fond spravuje Ministerstvo kultury. Založen byl k 1. lednu 2013 na základě zákona č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (o audiovizi).

Do té doby existoval Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie zřízený v roce 1992 na základě zákona ČNR č. 241/1992 Sb. ze dne 14. dubna 1992, který se stal významným nástrojem veřejné podpory filmové tvorby, ať už je to psaní scénářů, či výroba a distribuce filmů. Podporoval také technický rozvoj a modernizaci kin. Zároveň se podílel na spolufinancování projektů z oblasti propagace kinematografie, např. festivalů a přehlídek.

Status fondu[editovat | editovat zdroj]

V členění rozpočtové soustavy se tento fond nachází mezi mimorozpočtovými fondy, a to konkrétně jako státní účelový fond. Působí pod správou Ministerstva kultury ČR, které je ústředním orgánem státní správy zaštiťujícím uměleckou a kulturní činnost, spolu se správou finančních fondů, za účelem podpory a zachování uměleckých děl a kulturních aktivit. Obecně jsou české státní účelové fondy tvořeny výlučně na základě zákona, který určuje zásady tvorby fondu a způsob čerpání jeho prostředků na přesně vymezené účely. Každý fond financuje specifickou oblast určenou jeho statutem a v ní pak slouží zejména k poskytování dotací a někdy i půjček určitým subjektům za předem stanovených podmínek. Jelikož hospodaří s veřejnými prostředky, jsou fondy kontrolovány parlamentem a každý správce státního fondu je povinen hospodařit podle rozpočtu státního fondu, který je schvalován jako součást státního rozpočtu na příslušný kalendářní rok.

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Fond je spravován Ministerstvem kultury České republiky. V čele Fondu stojí ministr kultury, který je zodpovědný za hospodaření s prostředky Fondu. Z tohoto důvodu nemá Fond žádné organizační složky mimo sídlo ministerstva, tudíž ani žádné zaměstnance a nezřizuje žádné další jím řízené příspěvkové organizace.

Rozpočet fondu[editovat | editovat zdroj]

Ministerstvo kultury jako správce Fondu sestavuje pro každý rozpočtový rok návrh rozpočtu příjmů a výdajů, přehled pohledávek a závazků a závěrečný účet Fondu, které předkládá Ministerstvu financí České republiky. Návrh rozpočtu Fondu je posléze předložen vládě vždy do 31. srpna a ta jej po případných úpravách, které v něm provede, předkládá spolu s návrhem státního rozpočtu ke schválení Poslanecké sněmovně. Závěrečný účet Fondu pak tvoří přílohu státního závěrečného účtu. Spolu se závěrečným účtem je správcem Fondu předkládáno i vyhodnocení použití vynaložených prostředků.

Mezi nejvýznamnější finanční zdroje Fondu patří příjmy z obchodního využití filmů, k nimž Fond vlastní autorská práva výrobce, a odvody příplatku k ceně vstupného do kin. Přestože se finanční podpora kinematografie ze strany státu v roce 2000 nominálně zvýšila, stále postrádá širší a stabilnější základnu. Dosud se totiž nepodařilo prosadit novely audiovizuálních zákonů, které by ji posílily například rozšířením zdrojů příjmů Fondu kinematografie nebo zřízením Českého audiovizuálního centra.

Podpořené projekty[editovat | editovat zdroj]

Následující tabulka obsahuje seznam podpořených projektů:[2]

Jméno Rok Částka (mil. Kč) Druh podpory Reference
Grandhotel 2005 2 Výroba dlouhometrážních projektů [3]
Kráska v nesnázích 2005 1,5 Výroba dlouhometrážních projektů [3]
Obsluhoval jsem anglického krále 2005 5 Výroba dlouhometrážních filmů [4]
Roming 2005 4 Výroba dlouhometrážních filmů [4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O fondu [online]. Státní fond kinematografie [cit. 2019-02-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-19. 
  2. Archivovaná kopie. www.mkcr.cz [online]. [cit. 2011-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-04-17. 
  3. a b Archivovaná kopie. www.mkcr.cz [online]. [cit. 2011-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-19. 
  4. a b Archivovaná kopie. www.mkcr.cz [online]. [cit. 2011-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]