Šroubený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sroubený)
Šroubený
Havraní skála na vrchu Šroubený
Havraní skála na vrchu Šroubený

Vrchol375 m n. m.
Prominence105 m
Izolace1,8 km → Borný
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Ralské pahorkatiny
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříRalská pahorkatina / Dokeská pahorkatina / Jestřebská kotlina / Okenská pahorkatina[1]
Souřadnice
Šroubený
Šroubený
Horninačedič, pískovec
PovodíRobečský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šroubený (375  m n. m.), někdy též Sroubený (německy Schraubenberg), je neovulkanický vrch v okrese Česká Lípa Libereckého kraje, ležící asi 0,5 km severovýchodně od Starých Splavů na katastrálním území města Doksy. Vrch se tyčí nad severním hrázovým břehem Máchova jezera.

Výpusť Máchova jezera a vrch Šroubený

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Je to suk tvaru krátkého hřbetu ve směru VJVZSZ, tvořený středoturonskými až svrchnoturonskými kvádrovými křemennými pískovci s žílou olivinického nefelinitu (na jihu). Na příkrých stupňovitých svazích stojí dvě patra pískovcových stěn (zejména na západě a jihu) a strukturní plošinky. Vrch je souvisle zalesněn borovými porosty.[2] Podle pověsti na vrcholu stával hrad Rabenstein. Nyní na vrcholu nejsou žádné známky staveb, na vrcholové plošině je pouze zapuštěný vrcholový kámen. Z pískovcových plošin jsou omezené výhledy, nejlepší je ze stěny zvané Havraní skála (na část Máchova jezera, Staré Splavy, Kokořínsko a Jestřebskou kotlinu). Při jižním úpatí vrchu na břehu Máchova jezera stojí rekreační objekty a je zde i jedno z přístavišť Máchova jezera.

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Ralská pahorkatina, do podcelku Dokeská pahorkatina, do okrsku Jestřebská kotlina a do podokrsku Okenská pahorkatina.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přístup na vrchol kopce je vyznačen odbočkou modré turistické značky.[3] Automobilem i vlakem se dá dopravit do Starých Splavů. Šroubený je součástí naučné Máchovy stezky, vybudované kolem Máchova jezera v roce 2011.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]