Srđan Aleksić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Srđan Aleksić
Narození9. května 1966
Trebinje
Úmrtí27. ledna 1993 (ve věku 26 let)
Trebinje
Příčina úmrtízhmožděnina
Povoláníherec
Oceněnímedaile Miloše Obiliće za chrabrost
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Srđan Aleksić (v srbské cyrilici Срђан Алексић 196627. ledna, 1993) byl jugoslávský amatérský herec, plavec[1] a voják Vojsk Republiky srbské ve válce v Bosně a Hercegovině. Proslavil se tím, že se snažil zastavit skupinu vojáků Republiky srbské, která napadla jeho souseda a kamaráda bosňácké národnosti, Alena Glavoviće. Při tomto činu byl nakonec zbit a zabit vlastními vojáky. Za svůj čin získal posmrtně řadu vyznamenání jak v Bosně a Hercegovině, tak v Srbsku. V Sarajevu, Novém Sadu, Podogrici i v Bělehradu[2] nesou ulice jeho jméno.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Aleksić se narodil v Trebinji, na území Bosny a Hercegoviny ještě v dobách existence Jugoslávie. Jeho otec Rade byl trenérem basketbalu. Matka Mira zemřela v jeho raném věku. Srđanův bratr zemřel při nehodě kluzáku u Petrova polje u Trebinje. Jako amatérský herec získal Aleksić několik ocenění a herectví se věnoval i po vypuknutí války v roce 1992. Později byl odveden do bosenskosrbské armády.

Dne 21. ledna 1993 se Srđan pokusil zabránit skupině čtyř vojáků na Náměstí svobody v Trebinji útoku na svého souseda Glavoviće. Byl zbit a upadl do kómatu, později na následky zranění v nemocnici zemřel. Jeden z účastníků byl později zabit v boji; zbylí tři byli odsouzeni na 28 měsíců ve vězení. Glavović po skončení války emigroval do Švédska. V roce 2012 srbská televize natočila dokumentární film o Aleksićovi s názvem Srđo. Jeho příběh inspiroval také vznik dalšího filmu v roce 2013 s názvem Krugovi (kruhy).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Srđan Aleksić na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]