Sprévský les

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sprévský les
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sprévský les (německy Spreewald, dolnolužickosrbsky Błota, hornolužickosrbsky Błóta – bažiny, česky Blata[1]) je lesnatá oblast cca 100 km jihovýchodně od Berlína v Dolní Lužici v Německu. Hlavním rysem je přirozené větvení řeky Sprévy s říčními kanály a podmáčenými loukami. Nachází se v jižní části spolkové země Braniborsko, v zemských okresech Spréva-Nisa, Dahme-Sprévský les a Horní Sprévský les-Lužice. Spreewald se dělí na Horní Spreewald (jižní část) a Dolní Spreewald (severní část). Oblast Spreewaldu má vysoký podíl lužickosrbského obyvatelstva.

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Krajina v Spreewaldu byla formována v době ledové, v glaciálu weichsel. Po skončení doby ledové došlo ke vzniku říčních ramen Sprévy. Přirozené i umělé říční kanály mají celkovou délku 970 km. Žije zde přibližně 18 000 živočišných a rostlinných druhů.

Biosférická rezervace[editovat | editovat zdroj]

Aby tato krajina zůstala zachována, byl Sprévský les vyhlášen v roce 1990 za biosférickou rezervaci. V 1991 byl Spreewald vyhlášen biosférickou rezervací UNESCO.[2] Biosférická rezervace má rozlohu 48 400 ha.[3] Ve Sprévském lese sídlí také slovanský národ Srbů/Vendů s prastarými tradicemi a kroji. Za vidění jistě stojí i místní vesnice s tradičními sruby a venkovskými zahradami. Dodnes tu žijí druhy, které jinde patří k ohroženým nebo už vyhynuly, například čáp černý, vydra nebo bobr.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Tato oblast je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších turistických destinací ve Braniborsku.[4] Návštěvníkům nabízí biosférická rezervace Sprévský les mnoho možností, jak poznat tamní jedinečnou kulturu a přírodu. Budete-li chtít poznat krajinu a její obyvatele zblízka, rezervujte si jednodenní nebo i vícedenní výlet na kole, na kajaku nebo na člunu.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Spreewaldské okurky[editovat | editovat zdroj]

Spreewaldské okurky jsou kulinářskou specialitou regionu.

Spreewald ve filmu[editovat | editovat zdroj]

V filmu Good Bye, Lenin! byly jedním ze symbolů NDR.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Podle legendy byl Sprévský les vytvořen poté, co ďábel při orbě prošel s voly. Rýhy se naplnily vodou a dnes tvoří hodně rozvětvenou řeku Sprévy.[zdroj?]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Spreewald na německé Wikipedii.

  1. BOHÁČ, Zdeněk. Sasko Lužice. Praha: Olympia, 1989. S. 106. 
  2. E.V, Deutsche Zentrale für Tourismus. Biosférická rezervace UNESCO Sprévský les (Spreewald) - Kde se les odráží ve vodní hladině. www.germany.travel [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  3. Biosphere Reserve Information. Germany. Spreewald [online]. UNESCO [cit. 2017-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Märkische Tourismuswirtschaft erweist sich als krisenfest. web.archive.org [online]. 2011-07-18 [cit. 2020-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-07-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]