Spolčení hlupců (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spolčení hlupců
Spolčení hlupců 5. srpna 2014 v Horních Beřkovicích.
Spolčení hlupců 5. srpna 2014 v Horních Beřkovicích.
Základní informace
PůvodČesko Teplice, Česko
Žánryalternative jazz-rock-fusion
Aktivní roky2004 – současnost
Webhttp://bandzone.cz/spolcenihlup
Současní členové
Alena Habětínková
Karel Šidlo
Jan Skalický
Igor Barboi
Zbyněk Prokop
Michal Froněk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Karel Šidlo a Alena Habětínková

Spolčení hlupců je teplická kapela pohybující se ve vodách alternativní jazz-rockové fúze. Skupina spolupracuje se známou severočeskou básnířkou Svatavou Antošovou a většina současných textů je psána její rukou.[1] Své první album nazvané Sudetenmusic skupina vydala v roce 2007. Druhé s názvem Zpoždění, které vyšlo v roce 2013, bylo kladně přijato kritikou.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina Spolčení hlupců vznikla na jaře roku 2004. Z počátku čerpala z hudebních nápadů svého externího člena Karla Kulicha. Díky jeho jazykovým znalostem se kromě češtiny v textech objevuje také, ruština, srbochorvatština a francouzština. V listopadu 2007 bylo vydáno první oficiální album s názvem Sudetenmusic. Karel Kulich v té době již s kapelou přestával spolupracovat a díky tomu mohla naplno propuknout skladatelská invence kapelníka Karla Šidla, která skupinu posunula směrem od jakési "worldmusic" ke zcela svébytnému výrazu a novým hudebním možnostem. Na podzim roku 2008 prodělává kapela krizi a po dlouhodobých neshodách se rozpadá na dva názorové celky. Vedle kapelníka Karla Šidla zůstávají ve Spolčení saxofonista Zbyněk Prokop a akordeonista Pavel Kras. Do kapely přichází nová zpěvačka, tou dobou ještě svobodná Alena Hackerová, a spolu s ní nastupuje vystudovaný kontrabasista Jan Skalický. Jako poslední si za bicí sedá bubeník Michal Froněk. Skupina je opět kompletní a znovu zahajuje svoji činnost. Na podzim roku 2012 odchází z kapely akordeonista Pavel Kras a místo něho nastupuje Igor Barboi. Většina členů má klasické hudební vzdělání.

Nástrojové obsazení[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TOMÁŠEK, Jan. Kapela Spolčení hlupců křtí své debutové album v pražském klubu Kaštan. freemusic.cz [online]. 2013-02-04 [cit. 2014-08-23]. Dostupné online pořízeném z originálu dne 2014-08-26. 
  2. NOVÁK, Jan. Pestrá alternativa. the aardvark [online]. 2013-08-20. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]