Spořitelna a muzeum (Nový Bydžov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spořitelna a muzeum (Nový Bydžov)
Základní informace
Slohsecese
Výstavba1906
Poloha
AdresaNový Bydžov, ČeskoČesko Česko
UliceMasarykovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky38971/6-4699 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Secesní budova muzea a spořitelny se nalézá na Masarykově náměstí ve městě Nový Bydžov v okrese Hradec Králové. Nárožní secesní budova tvořící jednu z dominant Masarykova náměstí je dílem architekta Jana Vejrycha z roku 1906 je chráněna jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tuto budovu uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 38971/6-4699.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Secesní budova spořitelny a muzea v Novém Bydžově je nárožní dvoupatrová budova se zaobleným nárožím.)

Průčelí do náměstí má 3 osy, uprostřed se nalézá půlkruhově zaklenutý vchod do spořitelny se zaoblenou špaletou s mozaikou. V prvním patře jsou 4 okna ve tvaru T, střední je usazeno v nakoso posazeném arkýři, ve druhém patře jsou uprostřed 4 velká okna, z nichž jsou boční zaoblená a před prostředními okny je malý balkon. Po stranách jsou další dvě okna. Kolem oken jsou profilované šambrány, nad okny je štuková výzdoba. Nad středním oknem v 2. patře je v dlouhé ozdobné kartuši s listy, plody a maskarony mozaikový nápis SPOŘITELNA. Nad tím segmentový štít s třemi malými půlkruhově zaklenutými okny a štukovou výzdobou.

Na nároží je 1 osa oken, nad druhým patrem je menší segmentový štít se štukovým českým lvem. Nad korunní římsou je atika se sloupky. Nad nárožím se nalézá věž s měděnou střechou, lucernou, ochozem a makovicí.

Průčelí do ulice Boženy Němcové je osmiosé, v přízemí je výklad a šest půlkruhově zaklenutých oken, vchod do muzea je v 7. ose rovněž půlkruhově zaklenutý. V prvním patře jsou nad kordonovou římsou okna se zděným křížením, stejně jako ve druhém patře. Nad 2. a 3. osou a 6. a 7. osou je segmentový odstupňovaný štít se štukovou výzdobou s listy a plody mezi okny a nakoso postaveným arkýřem s balkonem. Po stranách arkýřů jsou ve štítech malá okna.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]