Závitka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Spirodela)
Jak číst taxoboxZávitka
alternativní popis obrázku chybí
Závitka mnohokořenná (Spirodela polyrhiza)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďárónovité (Araceae)
Rodzávitka (Spirodela)
Schleid., 1839
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Závitka (Spirodela) je rod jednoděložných rostlin z čeledi árónovité (Araceae). Starší systémy ji řadí do samostatné čeledi okřehkovité (Lemnaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o extrémně redukované vodní rostliny, které jsou volně plovoucí na hladině, jsou jednoleté, jednodomé s jednopohlavnými květy. Celá lodyha má „stélkovitý tvar“, „stélka“ je drobná, široce vejčitá, podlouhlá, či obvejčitá, někdy trochu vypouklá. Listy zcela chybí, kořeny jsou přítomny, na každou „stélku“ připadá cca 2-18 kořenů (na rozdíl od rodu okřehek (Lemna), kdy je to většinou jen 1 kořen). Někteří autoři však považují „stélku“ za list. Často převažuje vegetativní rozmnožování nad pohlavním a rostliny vytvářejí rozsáhlé kolonie, některé druhy kvetou jen velmi vzácně. Květy jsou v redukovaných květenstvích obsahujících většinou 2-3 květy, květenství je uzavřeno v drobném toulcovitém membránovitém listenu. Okvětí chybí. Samčí květy jsou v květenství většinou 2 a každý je redukovaný na 1 tyčinku. Samičí květ je 1 a je redukován na gyneceum. Takto to udává většina autorů, např. Dostál (1989) nebo [1], někteří autoři, např. [2] Archivováno 9. 4. 2020 na Wayback Machine., udávají 1 samčí květ a 2 samičí v květenství. Gyneceum je složené z 1 plodolistu, zdánlivě monomerické (snad by mohlo být interpretováno jako pseudomonomerické), semeník je svrchní. Plod je suchý, nepukavý měchýřek, obsahující 1-5 semen.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Jsou známy asi 3 druhy, které jsou rozšířeny skoro po celém světě, snad kromě Arktidy a Antarktidy.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR i v celé Evropě roste a je původní jen 1 druh, a to závitka mnohokořenná (Spirodela polyrhiza). Jedná se o poměrně běžnou vodní rostlinu rozšířenou od nížin do podhůří.


Celkový seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]