Akabský záliv: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úprava úvodu - zbytečné formátování + reformulace - nadbytečný nadpis
Řádek 36: Řádek 36:
[[Kategorie:Vodstvo Izraele]]
[[Kategorie:Vodstvo Izraele]]
[[Kategorie:Vodstvo Jordánska]]
[[Kategorie:Vodstvo Jordánska]]
[[Kategorie:Geografie Saúdské Arábie]]
[[Kategorie:Vodstvo Saúdské Arábie]]
[[Kategorie:Zálivy v Indickém oceánu]]
[[Kategorie:Zálivy v Indickém oceánu]]
[[Kategorie:Rudé moře]]
[[Kategorie:Rudé moře]]

Verze z 23. 3. 2013, 22:51

Šablona:Infobox moře Akabský záliv (arabsky خليج العقبة‎, Khalīj al-'Aqabah), též Ejlatský záliv (hebrejsky מפרץ אילת‎, Mifrac Ejlat), je jeden z větších zálivů Rudého moře, se kterým ho spojuje Tiranská úžina. Nachází se mezi Sinajským a Arabským poloostrovem. Jeho pobřeží hraničí se státy Egypt, Izrael, Jordánsko a Saúdská Arábie.

Záliv je jeden ze dvou zálivů vytvořených díky Sinajskému poloostrovu. Na západní straně tohoto poloostrova tedy leží Suezský záliv. Akabský záliv měří ve svém nejširším místě 24 km a táhne se od severu v délce 160 km až do míst, kde se potkávají egyptské hranice s hranicemi jordánskými. V nejsevernější části zálivu jsou tři důležitá města : Taba v Egyptě, Ejlat v Izraeli a Akaba v Jordánsku. Všechna tato tři města jsou strategicky důležité obchodní přístavy a také populární turistické destinace.

Záliv je stejně jako pobřežní vody Rudého moře jednou ze světově nejvyhledávanějších oblastí pro potápění. Tato oblast je zvlášť bohatá na korálové útesy a další mořskou biodiversitu a je zde možné také objevit množství vraků lodí.

Geograficky je záliv částí Velké příkopové propadliny, která prochází od Východní Afriky a přes Rudé moře pokračuje na sever směrem k Mrtvému moři přes Vádí al-Araba.

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Akabský záliv na Wikimedia Commons