K-T rozhraní: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 9 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q682871)
Řádek 17: Řádek 17:
[[Kategorie:Mezozoikum]]
[[Kategorie:Mezozoikum]]
[[Kategorie:Život v druhohorách]]
[[Kategorie:Život v druhohorách]]

[[en:Cretaceous–Paleogene boundary]]
[[es:Límite K/T]]
[[eu:K-T muga]]
[[hu:K-T határ]]
[[it:Limite K-T]]
[[no:Kritt-paleogen-grensen]]
[[pl:Granica K-T]]
[[pt:Nível K-T]]
[[zh:K-T界線]]

Verze z 22. 3. 2013, 05:52

Rozhraní K-T (křída - terciér) je geologickou hranicí mezi druhohorní a třetihorní érou (dnes se používá spíše termín paleogén). V současnosti je datována na zhruba 66,0 milionu let před současností (s rozptylem asi 1 milionu let). Na tomto rozhraní zároveň došlo k jednomu z největších vymírání v dějinách planety. Následkem tohoto vymírání, které se také označuje jako vymírání K-T, zmizeli z naší planety neptačí dinosauři, četní mořští plazi, ptakoještěři, téměř všichni amoniti a mnohé další skupiny živočichů.

Katastrofa K-T je poslední ze série pěti masových vymírání, které zasáhly do vývoje organického života na planetě Zemi (tzv. Velká pětka vymírání). Po této katastrofické události nastává éra kenozoika ("nového" života), která trvá dodnes a je ve znamení rapidního nástupu savců a ptáků ve většině suchozemských ekosystémů.

Geologicky je K-T rozhraní velmi dobře rozlišitelné od okolních sedimentů díky tmavé až černé tenké vrstvě s vysokou koncentrací jinak vzácného prvku iridia, ležící právě mezi sedimenty svrchní křídy a paleocénu (tzv. Iridiová anomálie). Tato vrstva se nachází po celém světě, přičemž její tloušťka kolísá od několika centimetrů po několik desítek centimetrů. Vrstva byla prvním vodítkem, které naznačovalo, že k zániku druhohorních ekosystémů vedla událost v pravdě kosmická. Následné odhalení Chicxulubského kráteru, datovaného právě do doby před 66 mil. lety, tuto domněnku jen potvrzuje. Není ale zatím jasné, zda pro vymírání byl dopad obřího meteoritu hlavním a jediným důvodem, či zda šlo o souhru víc událostí zároveň (viz Příčiny K-T vymírání).

Související články

Zdroje