Lbín (Bžany): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 47: Řádek 47:
== Kulturní památky ==
== Kulturní památky ==
* Kamenný most přes řeku Bílinu v obci z poloviny 18. století (přesné datum nedohledáno).
* Kamenný most přes řeku Bílinu v obci z poloviny 18. století (přesné datum nedohledáno).
* Kaplička postavená obcí r. 1805 a téhož roku zasvěcená sv. Antonínovi Paduánskému (Kronika bořislavské fernosti P. [[Franz Sitte|Sitteho]] z r. 1936). Kaple stojí při průjezdní silnicí přes řeku Bílinu. Stavba je udržovaná a je v majetku Obce Bžany. Zvony z kaple padly za oběť jak první, tak druhé svěové válce. Po té už nebyly nikdy nahrazeny.
* Kaplička postavená obcí r. 1805 a téhož roku zasvěcená sv. Antonínovi Paduánskému (Kronika [[Římskokatolická farnost Bořislav|bořislavské farnosti]] P. [[Franz Sitte|Sitteho]] z r. 1936). Kaple stojí při průjezdní silnicí přes řeku Bílinu. Stavba je udržovaná a je v majetku Obce Bžany. Zvony z kaple padly za oběť jak první, tak druhé svěové válce. Po té už nebyly nikdy nahrazeny.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 17. 3. 2013, 20:22

Šablona:Infobox sídlo Lbín je vesnice, část obce Bžany v okrese Teplice. Nachází se asi 2,5 km na severozápad od Bžan. Prochází tudy železniční trať Ústí nad Labem - Bílina. V roce 2009 zde bylo evidováno 51 adres.[1] V roce 2001 zde trvale žilo 77 obyvatel.[2]

Lbín leží v katastrálním území Lysec o výměře 2,82 km2.[3]

Historie

První zmínka o této obci pochází z r. 1102 (Fr. Urban, Severočeská historie 1924). Lbín byl od nepaměti v majetku mocných Vršovců. Ke statkům probošství se dostal asi v r. 1174, kdy došlo k narovnání mezi kapitulou a potomky Vršovce z Nepomeje. Roku 1333 je zmiňován při prodeji Kostomlatského panství svědek Našek ze Lbína. Později patřila část Lbína Teplicům a část Hodkům, kdy r. 1540 Jakub Hodek ze Želevic koupil část se dvorem od rytířů z Března (Přemysl Peer-Dějiny Teplicka do r. 1848). Roku 1547 přešla část Lbína sňatkem na Zikmznda Velvetského z Nezpečova a a ten pak obě části obce spojil. Dědicové prodali r.1610 tvrz Lbín s vesnicemi Lysec a Pytlíkov Rostislavu Vchynickému ze Vchynic (Fr. Urban, Severočeská historie -1924). Od té doby byl Lbín součástí Teplického panství, které přešlo konfiskací do majetku Clary - Aldringenů. Obec Lbín měla jeden statek. Obyvatelstvo se živilo hlavně zemědělstvím, ovocnářstvím a pěstováním vinné révy (odtud Weinberg - Vinohrad). Dnes velká většina místních dojíždí za prací do okolních měst a obcí. Místní statek není funkční.

V 18.století byly ve Lbíně postaveny dva mlýny:

  • válcový mlýn uprostřed obce , poháněný náhonem vedeným do mlýna od bývalého splavu za obcí Lysec. Náhon již neexistuje a mlýn slouží dnes pro bydlení.
  • olejový mlýn pak stál přímo na řece Bílině při silnici do Úpořin. Mlýn byl v r. 1963 zdemolován.

Pro rozvoj obce měla velký význam výstavba železniční dráhy Trmice - bílina r. 1874. Mezi základními stanicemi byla původně stanice v Lysci, ta však byla r. 1933 nahrazena novou, vhodnější stanicí ve Lbíně. Elektrická energie byla do obce zavedena v roce 1927. V 19. století nastal s rozmachem lázeňství také rozmach cestovního ruchu a tím i výletů do okolí Teplicka. S ohledem na pěknou polohu vesnice v údolí Bíliny, lemovanou vrcholky Českého středohoří, tudy vedla důležitá turistická cesta na Milešovku (dnes červeně označená). Cesta z Teplic - nazvaná Pytlíkovská cesta - byla lemována několika restauracemi nabízející posezení nejen s pěknou vyhlídkou na České středohoří ale i pohoštění a taneček. Ve Lbíně v tu dobu prosperovaly čtyři hospody. Tato trasa byla vhodná jak pro vycházky rodin s dětmi, pro lázeňské hosty i pro turisty náročnější. Bylo totiž možné cestu zakončit v kterékoliv zastávce na této trase a to jak ve Lbíně, Hradišti, Žalanech a vrátit se do Teplic zpět vlakem. Dnes s ohledem na úbytek turistů hospod značně ubylo. Ve Lbíně nabízí pohostinství jen jedna hospoda a to pouze ve večerních hodinách. Přesto scenérie Českého středohoří má své obdivovatele a láká sem turisty i dnes.

Obcí protéká řeka Bílina, která se po dlouholetém znečišťování toku Chemickými závody v Záluží opět probouzí k životu.

Dnes jsou tu nejen rybáři, ale i vodáci, kteří ve Lbíně v posledních letech otvírají a zavírají řeku.

Obec měla nejvíce obyvatel v r. 1924. Z celkového počtu 326 bylo 224 Němců a 102 Čechů.

Začátkem roku 2013 bylo ve Lbíně 119 obyvatel.

Archeologické nálezy

Lysecký poklad - naleziště z roku 1884 - při výstavbě rodinného dou č.p. 21 pana Schöpkeho ve Lbíně byly nalezeny ozdobné přeměty z prvního až druhého tisíciletí př.n.l.. Předměty jsou součástí sbírky Muzea v Teplicích. Dům č.p. 21 byl situován mezi RD. č.p.23 a č.p. 20 v 50. letech zdemolován.

Kulturní památky

  • Kamenný most přes řeku Bílinu v obci z poloviny 18. století (přesné datum nedohledáno).
  • Kaplička postavená obcí r. 1805 a téhož roku zasvěcená sv. Antonínovi Paduánskému (Kronika bořislavské farnosti P. Sitteho z r. 1936). Kaple stojí při průjezdní silnicí přes řeku Bílinu. Stavba je udržovaná a je v majetku Obce Bžany. Zvony z kaple padly za oběť jak první, tak druhé svěové válce. Po té už nebyly nikdy nahrazeny.

Reference

  1. Ministerstvo vnitra ČR. Adresy v České republice [online]. 2009-10-10 [cit. 2009-10-22]. Dostupné online. 
  2. Český statistický úřad. Historický lexikon obcí ČR 1869 - 2005 - 1. díl [online]. 2007-03-03 [cit. 2010-03-22]. S. 410, 411, záznam 4-4. Dostupné online. 
  3. Územně identifikační registr ČR. Územně identifikační registr ČR [online]. 1999-01-01 [cit. 2009-10-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy