Theofil Presbyter: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 7: Řádek 7:


== Autor ==
== Autor ==
Theofil byl podle svého díla ztotožněn s porýnským mnichem a kazatelem Rogerem z benediktinského kláštera v Helmarshausenu. Data jeho života byla stanovena s pomocí nekrologií: Narodil se pravděpodobně kolem roku 1070. Pocházel z povodí řeky Maasy, kde vstoupil do kláštera [[Stablo]]. Mezi léty 1100 a 1107 pracoval v bazilice [[Svatý Pantaleon|sv. Pantaleona]] v [[Kolín nad Rýnem|Kolíně nad Rýnem]]. Po roce 1107 odešel do kláštera v [[Helmarshausen]]u, kde zůstal až do smrti. Zemřel tam po roce 1125.
Theofil byl podle svého díla ztotožněn s porýnským mnichem a kazatelem Rogerem z benediktinského kláštera v Helmarshausenu. Data jeho života byla stanovena s pomocí nekrologií: Narodil se pravděpodobně kolem roku 1070. Pocházel z povodí řeky Maasy, kde vstoupil do kláštera ve [[Stavelot]]u. Mezi léty 1100 a 1107 pracoval v bazilice [[Svatý Pantaleon|sv. Pantaleona]] v [[Kolín nad Rýnem|Kolíně nad Rýnem]]. Po roce 1107 odešel do kláštera v [[Helmarshausen]]u, kde zůstal až do smrti. Zemřel tam po roce 1125.
Není jasné, zda pouze vedl práci klášterních dílen bratří laiků, nebo zda byl sám také řemeslníkem.
Není jasné, zda pouze vedl práci klášterních dílen bratří laiků, nebo zda byl sám také řemeslníkem.



Verze z 16. 3. 2013, 20:30

Theofil Presbyter či Theophilus Presbyter bylo mnišské jméno nebo pseudonym zlatníka, který se pravděpodobně jmenoval Roger z Helmarshausenu; žil ve 12. století jako mnich a sepsal latinský spis o technikách uměleckých řemesel, zejména zlatnictví.

Dílo

Spis nazvaný Schedula diversarum artium“ (v jiných opisech „De diversis artibus“) vznikl mezi léty 1100 a 1120. Nejstarší dochovaný rukopis je v Rakouské národní knihovně ve Vídni pod označením Codex sign. 2527; druhý exemplář se dochoval v Knihovně vévody Augusta ve Wolfenbüttelu (pod signaturou Cod. Guelf. Gud. Lat. 69 2°). Spis objevil Gotthold Efraim Lessing, když byl knihovníkem ve Wolfenbüttelu. V roce 1874 následoval první částečný překlad do němčiny, po něm kompletní edice v angličtině, francouzštině, polštině, italštině a maďarštině, česky dosud nevyšel.

Theofil detailně popisuje techniky a materiály středověkých řemesel, počínaje malířskými a kreslířskými, vlastní zhotovování barev pro knižní i nástěnné malířství, výrobu skla pro okenní vitraje i pro smalty, zlatnické techniky a postupy, například výrobu liturgického kalicha či patény. Z kovolitectví di všímá zejména výroby píšťaly pro varhany, stavby varhan, a odlévání zvonů.

Autor

Theofil byl podle svého díla ztotožněn s porýnským mnichem a kazatelem Rogerem z benediktinského kláštera v Helmarshausenu. Data jeho života byla stanovena s pomocí nekrologií: Narodil se pravděpodobně kolem roku 1070. Pocházel z povodí řeky Maasy, kde vstoupil do kláštera ve Stavelotu. Mezi léty 1100 a 1107 pracoval v bazilice sv. Pantaleona v Kolíně nad Rýnem. Po roce 1107 odešel do kláštera v Helmarshausenu, kde zůstal až do smrti. Zemřel tam po roce 1125. Není jasné, zda pouze vedl práci klášterních dílen bratří laiků, nebo zda byl sám také řemeslníkem.

Překlady a literatura

  • De diversis artibus, nebo-li Schedula diversarum artium (3 díly) [1]
  • G. E. Lessing: Vom Alter der Ölmalerey aus dem Theophilus Presbyter. Berlín 1774
  • A. Ilg (Hg): Theophilus Presbyter. Schedula diversarum artium. in: Quellenschriften für Kunstgeschichte. Bd. VII. Wien 1874
  • W. Theobald: Technik des Kunsthandwerks im 10. Jahrhundert Des T. Schedula Diversarum Artium. Berlín 1933 (1953, 1981)
  • E. Freise: Roger v. Helmarshausen in seiner monastischen Umwelt, in: Frühmittelalterliche Studien 15, 1981
  • Erhard Brepohl: Theophilus Presbyter und das mittelalterliche Kunsthandwerk. Köln 1999 (nejlepší bohatě ilustrované vydání)
  • Christoph Stiegmann - Hiltrud Westermann-Angerhausen (Hrsg.): Schatzkunst am Aufgang der Romanik. Der Paderborner Dom-Tragaltar und sein Umkreis. München 2006

Odkazy