Archón: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 9586755 uživatele 77.240.96.196 (diskuse) zrušena - odkaz
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 36 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q193379)
Řádek 23: Řádek 23:


[[Kategorie:Starověcí Řekové]]
[[Kategorie:Starověcí Řekové]]

[[af:Archont]]
[[be:Архонт]]
[[bg:Архонт]]
[[br:Arc'honted Aten]]
[[bs:Arhont]]
[[ca:Arcont]]
[[de:Archon (Amt)]]
[[en:Archon]]
[[es:Arconte]]
[[et:Arhont]]
[[eu:Arkonte]]
[[fa:آرکنت]]
[[fi:Arkontti]]
[[fr:Archonte]]
[[he:ארכון]]
[[hr:Arhont]]
[[hu:Arkhón]]
[[id:Arkhon]]
[[io:Arkonto]]
[[it:Arconte (storia)]]
[[ja:アルコン]]
[[ko:아르콘]]
[[la:Archon]]
[[lt:Archontas]]
[[nl:Archont (ambt)]]
[[pl:Archont]]
[[pt:Arconte]]
[[ro:Arhonte]]
[[ru:Архонт]]
[[sh:Arhont]]
[[sk:Archón]]
[[sq:Arkont]]
[[sr:Архонт]]
[[sv:Arkont]]
[[uk:Архонт]]
[[zh:執政官 (雅典)]]

Verze z 16. 3. 2013, 01:54

Archón (řecky: άρχων, mn. č.. άρχοντες, 2. pád archonta) je řecké slovo, jehož význam je "vládce, vládnoucí (občan)", které je často užíváno jako titul specifického veřejného úřadu. Jedná se o zpodstatnělé příčestí přítomné ze základu αρχ-, který je odvozený ze stejného kořene jako hierarchie či monarcha.

Ve starověkém Řecku

V raném období starověkého Řecka byli čelní úředníci různých městských států nazýváni archonty. Slovo bylo používáno během celé řecké minulosti a v obecnějším významu pro označení osob v čele různých spolků apod. nebo i úředníků římské správy.

V Athénách se vyvinul systém tří archontů, nazývaných Archón Epónymos, Archón Polémarchos, a Archón Basileos. Původně byli voleni z řad aristokracie každých deset let. Během tohoto období byl Archón Eponymos zodpovědný za civilní správu města, Polémarchos byl velitelem armády a Archón Basileos zodpovídal za veřejné náboženské obřady. Po roce 683 př. n. l. byli archonté voleni již pouze na jeden rok a tento rok byl nazýván po Archontu Eponymovi. Po roce 487 př. n. l. začal být úřad přístupný losem každému občanovi Athén, následkem čehož poklesl význam archontů - Polémarchovi byla odebráno velení nad armádou ve prospěch stratégů - generálů a dále zastával pouze drobné náboženské úkoly, Archón Epónymos byl nadále titulární hlavou athénského státu, ale s omezenými pravomocemi. Archónům při jejich službě asistovali pomocníci nazývaní thesmosthéti. Po roce 457 př. n. l. se bývalí archonté automaticky stávali doživotními členy Areopagu, avšak ani toto shromáždění nemělo v té době významné politické postavení.

Zajímavosti

Na osmibitovém počítači Atari existovala v devadesátých letech 20. století strategická desková hra Archon.

Archon je i jméno jednotky v sérii her StarCraft. V prvním díle jsou dva druhy archonů - temný a vysoký, přičemž je lze získat sloučením dvou temných, respektive vysokých, templářů. Ve druhém díle pak je jen jeden druh pro všechny kombinace templářů. Je to silná, ale drahá jednotka s plošným útokem a možností útočit na pozemní i letecké jednotky.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Archon na anglické Wikipedii.