Bedřich Rakousko-Těšínský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Přidávám hr:Nadvojvoda Fridrih
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 15 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q446711)
Řádek 48: Řádek 48:
[[Kategorie:Rytíři Řádu černé orlice]]
[[Kategorie:Rytíři Řádu černé orlice]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]

[[de:Friedrich von Österreich-Teschen]]
[[en:Archduke Friedrich, Duke of Teschen]]
[[fr:Frédéric de Teschen]]
[[hr:Nadvojvoda Fridrih]]
[[hu:Habsburg–Tescheni Frigyes főherceg]]
[[it:Federico d'Asburgo-Teschen]]
[[ja:フリードリヒ・フォン・エスターライヒ=テシェン]]
[[nl:Frederik van Oostenrijk]]
[[pl:Fryderyk Habsburg]]
[[pt:Frederico de Áustria-Teschen]]
[[ro:Arhiducele Friedrich, Duce de Teschen]]
[[ru:Фридрих Австрийский, герцог Тешенский]]
[[sl:Nadvojvoda Friedrich Avstrijski]]
[[sv:Fredrik av Österrike-Teschen]]
[[zh:弗里德里希大公 (捷欣公爵)]]

Verze z 14. 3. 2013, 05:49

Polní maršál Bedřich

Bedřich/Fridrich Rakousko-Těšínský (4. června 1856, Židlochovice30. prosince 1936, Mosonmagyaróvár, Uhry), německy: Friedrich Maria Albrecht Wilhelm Karl von Österreich-Teschen, byl arcivévoda rakouský, armádní generální inspektor armády Rakouska-Uherska a v letech 1914–1916 její vrchní velitel. Od roku 1895 byl také posledním držitelem Knížectví těšínského. Je známý jako markýz Gero ze Slezských písní Petra Bezruče.[zdroj⁠?]

Původ, mládí

Jeho rodiči byli rakouský arcivévoda Karel Ferdinand Habsburský (18181874) a arcivévodkyně Alžběta Františka Marie. Arcivévoda Bedřich měl pět sourozenců. Starší bratr František Josef zemřel jako dítě, mladší Marie Kristina (1858-1929) byla španělskou královnou a bratr Evžen Rakouský (1863-1954) byl posledním světským velmistrem Řádu německých rytířů, dalšími byli Karel Štěpán 1860-1933) a nejmladší sestra Marie Eleonora (*/† 1864), jež zemřela jako nemluvně.

Arcivévoda Bedřich byl od útlého mládí připravován pro vojenskou kariéru a pro převzetí velkého panství po svém strýci, arcivévodovi Albrechtu Habsburském (z jehož tří dětí syn Karel zemřel jako nemluvně, nejmladší dcera Matylda zemřela jako osmnáctiletá a nejstarší Marie Terezie (1845-1927) se provdala za württemberského vévodu Filipa Württenberského). Především proto okruh jeho vzdělání zahrnoval kromě jiného i hornictví, hutnictví, polnohospodářství i tesařství.

Vojenská kariéra

Vojenskou dráhu nastoupil v roce 1874; jeho kariéra postupovala velmi rychle, stal se generálem 5. armády v Prešpurku. Po smrti strýce Albrechta převzal majetky v těšínském Slezsku a když byl o deset let později jmenován generálním inspektorem armády, přesídlil z Prešpurku do Vídně. Od roku 1907 se stal vrchním velitelem císařsko-královské zemské obrany. Po konfliktu s následníkem trůnu Františkem Ferdinandem počátkem léta roku 1914 podal demisi z vojenských funkcí, ale již po výbuchu 1. světové války po zavraždění Františka Ferdinanda v Sarajevu 28. června 1914 ho císař František Josef I. jmenoval hlavním velitelem rakouské armády a udělil mu hodnost polního maršálka. Tak se stal Těšín v letech 1914-1916 sídlem hlavního štábu rakousko-uherské armády. Poté, co koncem roku 1916 po smrti Františka Josefa I. (21. listopadu 1916) nový císař Karel I. převzal vrchní velení armády, stal se arcivévoda Bedřich jeho zástupcem, ale v únoru roku 1917 byl z této pozice odvolán.

Působení mimo armádu

Za svoje úspěchy v oblasti ekonomie získal arcivévoda Bedřich doktoráty na univerzitách ve Vídni, Praze, Brně a ve Lvově. Např. v jeho hutích v Ustronie se poprvé v Evropě začaly vyrábět parní pluhy. Kromě toho byl arcivévoda i mecenášem umění - jeho přispěním byly obohaceny sbírky vídeňského muzea a galerie Albertiny o díla Albrechta Dürera nebo Rembrandta.

Po rozpadu Rakouska-Uherska

Po skončení 1. světové války arcivévoda Bedřich pozbyl svých majetků na území současného Rakouska, stejně jako jeho majetky na území těšínského Slezska přešly do vlastnictví nově vzniklých států - Československa a Polska. Podařilo se mu však udržet si statky na území Maďarska, kam spolu s rodinou přesídlil v roce 1921. Tam také 30. prosince roku 1936 poslední těšínský kníže zemřel a byl pochován v rodinné hrobce farního kostela sv. Gottharda v Mosonmagyaróváru.

Potomci

8. října 1878 se oženil s princeznou Isabelou z Croÿ-Dülmen, která mu porodila devět dětí:

Literatura

Nevložen titul!
18951918

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Bedřich Rakousko-Těšínský na Wikimedia Commons