Eurovea: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MastiBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám it:Eurovea
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 4 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q2756445)
Řádek 18: Řádek 18:
[[Kategorie:Stavby v Bratislavě]]
[[Kategorie:Stavby v Bratislavě]]
[[Kategorie:Obchodní domy na Slovensku]]
[[Kategorie:Obchodní domy na Slovensku]]

[[en:Eurovea]]
[[it:Eurovea]]
[[pl:Eurovea]]
[[sk:Eurovea]]

Verze z 11. 3. 2013, 06:49

Eurovea - centrální "vejce"
Nábřežní promenáda

Eurovea je název nového bratislavského obchodního centra, které má vyrůst na levém břehu Dunaje, v blízkosti mostu Apollo a budovy Tower 115. Eurovea bude spojovat nábřeží s centrem města a má doplnit „nedostatečnou“ nabídku obchodů a prostor pro zábavu a volný čas. Projekt zahrnuje i kancelářské prostory, byty, hotel i největší podzemní parkoviště. Téměř dvě třetiny plochy Eurovey budou tvořit zeleň a veřejná prostranství. Ty realizuje investor za přibližně 400 miliónů slovenských korun a po dokončení se stanou majetkem města. Celá výstavba je rozdělená do dvou fází.

V červenci 2006 se začalo pracovat na první fázi projektu, která na celkové ploše 230 tisíc m² vytvoří 60 000 m² obchodních prostor a zařízení pro volný čas a zábavu a na rozloze dalších více než 60 000 m² kancelářské prostory, hotel a byty. Projekt se bude rozprostírat okolo nového náměstí a bude zahrnovat nábřežní park a terasy. První fáze by měla být dokončena začátkem roku 2009.

Druhá fáze projektu bude zahrnovat výškové kancelářské budovy a dodatečné hotelové kapacity a obchody. Počítá s výstavbou nejmodernějších mrakodrapů, nejvyšší má mít 33 poschodí a ostatní budou mít mezi 13 a 28 poschodími. Vznikne tak čtvrť plná mrakodrapů. Charakteru velkoměstské obchodní čtvrti, tzv. city, napomohou už schválené developerské projekty jako Zóna Chalupkova s věží vysokou 113 m, která bude situována naproti Slovenskému národnímu divadlu. Taktéž projekt Panorama City, který bude uskutečněn na území mezi Národním divadlem a Tower 115 a věží v Zóně Chalupkova. Jde o 2 věže, dvojčata vysoká 135 metrů s 39 podlažími. V sousedství jsou plánovány i další projekty. V okolí už stojí budovy na Mlynských Nivách (VÚB banka a CBC I) a staví se budova Apollo 2. Takzvané „brown fields“ (bývalé průmyslové, v současnosti chátrající pozemky a objekty) se v dohledné době změní k nepoznání. Vznikne tak ucelená reprezentativní velkoměstská zástavba.

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eurovea na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy